Er du en helt?

Sjekk om du har heltepotensial.

Evnen til å være helt er medfødt, ikke noe du kan tilegne deg gjennom oppveksten.

Det hevder Yale-psykiater Deane Aikins, melder The Telegraph.

Forskningen hans viser at kun noen få av oss klarer å holde hodet kaldt under ekstreme forhold.

Les også: Slik overlever du

Panikk-sikre mennesker

Aikins overvåkte hormonnivåene til militære deltakere under ekstremøvelser, som overlevelsestrening og svømming under kamp.

Resultatene viser at enkelte mennesker har en naturlig beskyttelse mot panikk.

Mens nivåene av stresshormon skyter i været hos de fleste, har «heltene» blant oss langt lavere mengder. Det ser også ut til at kroppene deres reagerer ved å utløse et annet hormon som hjelper dem til å bevare roen.

Les også: Åndenød er arvelig

Bevarer kontrollen

- Under ekstremt stress er det noen individer som har en heller unik hormonprofil, sier Aikins og trekker fram Chesley Sullenberger, piloten av flyet som nødlandet i Hudson-elva i New York sist måned, som et eksempel.

- Mens de fleste av oss sitter i stolene våre og skriker, er det enkelte som bare ikke blir like oppkavet. De klarer å holde seg mye roligere under press og evner å prestere veldig bra, selv under de verste tenkelige forhold.

Les også: Fly krasjlandet på Hudson river

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er født med det

Ifølge Aikins er det ingen som er totalt «fryktløse», men enkelte av oss ser ut til å være bedre rustet til å takle redsel.

- Jeg tenker de er født med det, sier han.

Aikins tror funnene kan føre til nye treningsprogram i framtiden samt behandlingsformer eller medikamenter som kan hjelpe andre å takle stress like godt som «heltene».

Les også: Kan du redde liv?