Er du en førstedagsmillionær?

Er lommeboken stor og tung i starten av måneden, men slapp og liten mot slutten? Da er du antakelig en av de kjente førstedagsmillionærene... Men det finnes medisin som kan kurere sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Er du en av førstedagsrikingene? Illustrasjon: Per Ervland.
Er du en av førstedagsrikingene? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Er du en førstedagsmillionær?

  1. 12,5 % blir "borte"


Lyser rødt

Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen: Den gode følelsen du får én gang hver måned - når lønnskontoen plutselig er i pluss. Og den like forferdelige følelsen du har etter to eller tre uker, når kontoens tall igjen lyser rødt.

Kjenner du deg ikke igjen, kjenner du helt sikkert en som er slik. Som alltid ligger etter. Og kunne man bare rive ut to uker av kalenderen, ville all dårlig økonomisk karma kanskje være borte for alltid?

Eller kanskje ikke. For sannsynligvis snakker vi her om et forbruksmønster som i bunn og grunn er så dårlig at problemene alltid vil vende tilbake.

Se også: 12,5 prosent av pengene forsvinner.

Svarte hull

Den danske forfatteren Lisbeth Nebelong har blant annet skrevet seks bøker om privatøkonomi. Hun er en profilert skikkelse i dansk media, og også kjent fra TV.

Forfatter Lisbeth Nebelong. (Hun var selv gjeldsfri da hun var 39, og anbefaler det på det sterkeste).
Forfatter Lisbeth Nebelong. (Hun var selv gjeldsfri da hun var 39, og anbefaler det på det sterkeste). Vis mer


- Jeg sammenligner det med de svarte hullene i universet. De pengene som går til forbruk hver måned, og som familien ikke husker hva de har brukt på. Det er for mange snakk om 3.000-6.000 kroner hver måned, sier hun til DinSide.

Ifølge Nebelong er det etter all sannsynlighet også slik i Norge.

- Det er spesielt et storbyfenomen. Det betyr altså at det hovedsakelig er folk som bor i de større byene, som har slike forbruksmønstre. Jo lenger du kommer ut på landet, jo mer avtar det, sier forfatteren, og legger til:

- Jeg kaller det også en kompensatorisk livsstil. Altså en livsstil der folk får penger i begynnelsen av måneden, går helt amok, og bruker alt på 10-14 dager. Deretter er de fattige resten av måneden, og må bare vente på neste lønning.

FØRSTEDAGSMILLIONÆR

Er du en ekte førstedagsmillionær (Avsluttet)
Ja, må innrømme det(41%) 559
Nei, ikke i det hele tatt(32%) 435
Det hender(26%) 356
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den gylne middelvei

Skulle man være en av dem som har problemer med å få pengene til å strekke til hele måneden, er det heldigvis råd å hente.

- Første skritt er å bestemme seg for at man synes at man har et feil forbruksmønster, og at man er misfornøyd med det. Dernest må man sørge for å få overblikk over økonomien sin. Det betyr i første omgang at man, i en periode, må samle på alle kvitteringer fra ting man kjøper. Kanskje du kommer frem til at du har vært på 7-11 syv ganger de siste tre dagene, sier Nebelong.

Må man holde på med dette lenge - det kan jo fort bli litt slitsomt?

- De fleste kjører en slik enten/eller-økonomi. Enten lar man bare tingene flyte, eller så samler man for evig og alltid på alle kvitteringer. Men jeg synes det er helt feil. Jeg har en tredje modell, som jeg kaller "den gylne middelveien". Og her skaper man seg altså gjennom en periode et overblikk over økonomien, for så å endre på dårlige rutiner, sier hun, og legger til:

- Det du bør spørre deg selv om er: Hvordan vil du bruke dine penger. Vil du heller ta en jordomseiling enn å kaste bort småbeløp på bensinstasjoner eller kiosker? Det kan gå sport i å finne ut hvor man kan spare, for å få noe man virkelig ønsker seg, avslutter pengedamen.

Og da kan vi jo passende vise til DinSide Økonomis flunkende nye budsjettkalkulator. Mer om hvordan kalkulatoren fungerer, kan du lese her:

Få styr på økonomien med budsjettkalkulator.

Økonomi er kjedelig

- Jeg har ikke nøyaktige tall på hvor stor en andel av nordmenns penger som forsvinner til ukjent forbruk, men er ganske sikker på at det er snakk om betydelige beløp. For eksempel har jeg nettopp sett en undersøkelse som viser at hele 30 prosent ikke vet hvor mye penger de har på sin sparekonto - noe som beviser at mange ikke helt har oversikt over sin privatøkonomi, sier forbrukerøkonom i Nordea, Randi Marjamaa.

Har du noen smarte råd til folk som har et stort, men ukjent, forbruk?

- Ja, de bør skape seg et overblikk. For eksempel si at man bruker en halv time hver fredag - men bare i en periode - for å se hva man har brukt i løpet av uken. På den måten kan man få et kjenskap til sitt forbruksmønster, og finne ut om det er slik man vil leve. En annen lur ting kan også være å lage et årlig servicesjekk av sin økonomi. Alle sender bilen til sjekk, men økonomien, den lar man bare bare stå til. Mange synes personlig økonomi er kjedelig, og det er synd, avslutter Marjamaa.