Skiløpere i Birkebeinerennet har betydelig økt risiko for hjerteflimmer sammenlignet med befolkningen for øvrig. Det viser ferske resultater av en studie som startet i 1976. Foto: Birkebeiner.no
Skiløpere i Birkebeinerennet har betydelig økt risiko for hjerteflimmer sammenlignet med befolkningen for øvrig. Det viser ferske resultater av en studie som startet i 1976. Foto: Birkebeiner.no Vis mer

Er du en birkebeiner?

Norsk studie viser oppsiktsvekkende resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen, 20. mars 2010, går det 73. Birkebeinerrennet av stabelen. Rennet er på 54 kilometer, med start på Rena og målpassering på Birkebeiner skistadion på Lillehammer.

Det er rundt 15 000 påmeldte i år. De fleste antar vel at birkebeinere er noen sunne friskuser, men en ny studie viser at så mange som en av åtte skiløpere i Birkebeinerrennet har betydelig økt risiko for hjerteflimmer sammenliknet med befolkningen for øvrig.

Birkebeiner skifestival startet forrige helg. Nytt for året er Stafettbirken og Halvbirken

De ferske studieresultatene kommer fra en studie som startet i 1976, ifølge en pressemelding.

Om atrieflimmer

 • Atrieflimmer (AF) er en tilstand der hjertets normale stimuleringsmekanisme gjennom sinusknuten ikke fungerer.
 • Unormale elektriske impulser sendes i mange forskjellige retninger i hjertet.
 • Konsekvensen er svært høy og uregelmessig puls.
 • På sikt kan dette føre til en svekkelse av hjertets mekaniske funksjon.
 • Pasienter kan oppleve stort ubehag i form av svimmelhet, besvimelser, nedsatt funksjonsevne og åndenød, høy og uregelmessig puls.
 • Symptomene på AF i tidlig stadium er mange, diffuse og ofte lett å bagatellisere. De vanligste er hodepine, svimmelhet, tretthet, hjertebank, pustebesvær og brystsmerter.
 • AF kommer i anfall, og sykdommen forverres over tid.
 • Ubehandlet kan AF føre til hjerneslag (fem ganger økt risiko), hjertesvikt, blodpropp, svekket hjertemuskel, hjerteinfarkt og død (dobler risikoen for død hos unge og eldre pasienter).

 • - Overrasket

  Prosjektleder for studien, avdelingsoverlege og doktorgradsstipendiat Jostein Grimsmo ved Avdeling for hjerterehabilitering ved Feiringklinikken, er overrasket over funnene.

  – Vi var nok litt overrasket over at såpass mange hadde atrieflimmer uten kjent årsak. Dette er den høyeste forekomsten som er beskrevet i en langtidsstudie blant utøvere som bedriver utholdenhetsidrett, sier han til DinSide Helse.

  Grimsmo har selv gått Birkebeinerrennet.

  LES OGSÅ: Dette får deg raskt i mål

  Trent jevnt og trutt i 40 år

  Det hele startet for 34 år siden. I 1976 inviterte den norske legen Håkon Lie 122 birkebeinere med på en hjertestudie. Felles for studiedeltakerne var at de alle tilhørte den andelen som hadde best tid i mål, i sin aldersklasse. Formålet med studien var å avdekke risiko for hjertesykdom blant aktive langdistanse skiløpere.

  Nå foreligger resultatene av en oppfølgingsstudie. I en normalbefolkning rammes under én prosent av hjerteflimmer. I denne studien utviklet 18,2 prosent av deltakerne hjerteflimmer i gjennomsnitt ved 58 års alder. Disse var yngst da studien startet. For alle deltakere var forekomsten 12,8 prosent. I gjennomsnitt hadde deltakerne trent jevnt og hardt i 40 år.

  Får du høyere puls enn Northug?

  Overhyppighet blant toppidrettsutøvere

  Grimsmo viser til at det tidligere er publisert tre tilsvarende studier fra andre land. Disse fant også overhyppighet av atrieflimmer hos blant andre elitesyklister og maratonløpere, med en forekomst på cirka fem til ti prosent.

  – Våre deltakere var noe eldre enn i tidligere studier, og dette kan bidra til å forklare at vår prosentandel var høyere, sier han.

  Er du syk uten å vite det?

  To risikofaktorer

  Studien, som nå er publisert i tidsskriftet European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, avdekker også to karakteristiske funn som kan indikere økt risiko for hjerteflimmer.

  Den ene var at birkebeinerne med atrieflimmer hadde særlig lav hvilepuls, den andre at de hadde et forstørret venstre forkammer av hjertet. Begge disse funnene har i andre studier også vært antatt som relativt vanlig blant utøvere som bedriver utholdenhetsidrett, ofte kalt idrettshjerte.

  Les også: Her øker hjertefaren

  Advarer ikke mot hard trening

  Selv om hjerteflimmer er en alvorlig hjertelidelse, understreker Grimsmo at man ikke har grunnlag for å anbefale at man i en viss alder begynner å trene mindre eller med mindre intensivt.

  Imidlertid anbefaler man at etter en hendelse med hjerteflimmer bør treningen stanses eller reduseres inntil man har funnet ut om det er noen årsak til hjerteflimmeren. Man skal også ha gjenvunnet kontrollen over hjerterytmen.

  - Det er heller ikke nok grunnlag så langt for direkte å advare mot hard trening og konkurranse i høyere alder, men det er ikke sikkert at det er direkte helsefremmende, når vi ser på den høye forekomsten som er funnet av atrieflimmer, sier Grimsmo.

  Du kan få migrene av hardtrening

  Mange tusen nordmen

  I Norge anslår man at mellom 40 000 og 60 000 har hjerteflimmer, mens i Europa er cirka syv millioner rammet. Tilstanden medfører fem ganger så høy risiko for hjerneslag, 3,4 ganger økt risiko for hjertesvikt og dobbelt så høy risiko for død som følge av hjertesykdom og sykehusinnleggelse.

  EU beregner kostnadene til behandling av hjerteflimmer ved sykehusinnleggelse i medlemslandene til 13,3 milliarder euro årlig.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer