Er du e-aktør? Da bør du sjekke selvangivelsen i dag!

Dersom du har reservert deg mot å motta selvangivelsen i posten, er det på tide å sjekke skattepapirene dine.

Har du reservert deg mot å motta selvangivelsen på papir, bør du gå inn og åpne skattedokumentene på nett i dag. Dette gjelder cirka 115.000 nordmenn.  Foto: Per Ervland/Kim Jansson
Har du reservert deg mot å motta selvangivelsen på papir, bør du gå inn og åpne skattedokumentene på nett i dag. Dette gjelder cirka 115.000 nordmenn. Foto: Per Ervland/Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for de store problemene med å få tilgang til årets selvangivelse på nett, er det rundt 1,1 millioner skatteytere som har fått sjekket skattetallene sine gjennom Altinns nettsider. Dette melder Skatteetaten i dag.

I tillegg til å bli publisert gjennom Altinns nettsider, blir selvangivelsen sendt ut til de aller fleste på papir gjennom posten.

Reservasjonsordning

Drøyt 425.000 nordmenn har riktignok reservert seg mot å motta papirutgaven i posten. Disse vil bare kunne sjekke skattetallene sine på nett.

Men Skatteetatene er redd for at disse e-aktørene skal glemme å sjekke selvangivelsen, derfor har de satt en frist for hvor lang tid skattepapirene på nett får ligge uåpnet. Og den fristen går ut i dag.

- I dag er siste frist for e-aktører å åpne selvangivelsen. Hvis ikke forplikter vi å sende en papirkopi i posten, skriver Skatteetaten i en melding på Twitter.

Om lag 72 prosent av alle e-aktører har åpnet selvangivelsen sin på nett. Fortsatt er det over 100.000 som ikke har vært inne og sjekket skattetallene sine.

RASK GUIDE: Disse postene bør du sjekke på selvangivelsen

Gode grunner til å reservere seg mot papirutgaven

Det kan hende mange angrer at de meldte seg opp som e-aktører, etter alt trøbbelet og kaoset forbundet med publisering av skattepapirene på nett. Spesielt irriterende må det ha vært å høre om at enkelte mottok selvangivelsen i posten før det var mulig å sjekke den på nett.

Da er det viktig å huske på at det faktisk er fordeler forbundet med å bare motta selvangivelsen digitalt.

Årlig sender Skatteetaten ut selvangivelse og skatteoppgjør til over 3,5 millioner skatteytere. Til dette går det med over 17,5 millioner A4-ark. Jo flere som velger å bare motta oppgjøret elektronisk, jo færre ark trenger Statteetaten å trykke opp og sende ut. Godt for miljøet, med andre ord.

Men det er også en annen viktig grunn til at det er lurt å motta slike dokumenter på nett. Selvangivelsen inneholder personinformasjon som fødselsnummer. Dersom uvedkommende skulle få tak i disse papirene, kan de bruke informasjonen til identitetstyveri og svindel.

Les mer om saken her: Tøm postkassen før tyven gjør det

Sjekk datoen

Leste du DinSide tidligere i dag, fikk du kanskje med deg «nyheten» om at Altinn legges ned, og at alle årets selvangivelser må leveres på papir.

Men før du hisser deg opp over nye Altinn-problemer, bør du sjekke hvilken dato det er i dag. Eventuelt kan du skrolle ned til debattinnleggene nederst i saken ... :-)