Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Er du den fødte leder?

I så fall har du eller vil du trolig få langt flere barn enn naboen.

I en langtidsstudie har forskere sett på voksne finner, og kom fram til at det var mer sannsynlig at de som scoret høyt på en skala som målte lederevner, fikk barn før de fylte 39 år.

Måten de gjorde det på var å vurdere fire underkomponenter av en såkalt ”type A” personlighet. Disse var: Lederevner, engasjement, aggressivitet og evnen til å kjøre seg selv hardt.

Disse komponentene var vurdert hos kvinnlige og mannlige testpersoner som var mellom 12 og 21 år i 1980. Atten år senere, når de fleste var over sin mest fruktbare alder, så forskerne på hvor mange barn hver testperson hadde fått. Det var altså langt mer sannsynlig at de fødte lederne hadde barn.

De andre personlighetstrekkene, utenom lederevner, så pussig nok ikke ut til å ha noe å si for fruktbarheten.

Slik blir du raskere gravid
Myter og fakta om å lage barn
Norge best mot barnløshet

Det er fordi lederevner uttrykkes både gjennom prestasjon i det sosiale livet, men også på hjemmebane, tror studieleder Dr. Markus Jokela ved universitetet i Helsinki, ifølge Reuters Health.

Går hånd-i-hånd

- Det vil si at å kjempe om yrkesstatus og fruktbarhet har det samme psykologiske utgangspunktet, i alle fall til en viss grad, sier Jokela.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at linken mellom høyere sosial bakgrunn og god forplantingsevne, er synlig i nesten alle dyrearter som har et sosialt hierarki.

Han presiserer imidlertid at det er et komplisert valg for mennesker å ta om de ønsker å få barn.

- Likevel så kan denne assosiasjonen mellom lederevner og fruktbarhet hos mennesker forklares gjennom visse personlighetstrekk.

Sjefen kan ødelegge helsa di

Studien er gjort på til sammen 1.300 finner. Måten lederevner ble vurdert på, var å måle til hvilken grad testpersonene var enig i formuleringer som: ”Jeg tar alltid ansvar” og ”jeg liker å fortelle andre hva de må gjøre”.

Dette er landets mest fruktbare!

Utdannelse hadde ikke noe å si

Lang utdannelse og hvorvidt personene med gode lederevner var gift eller ikke, hadde ikke noe å si for resultatet. Men for hvert poeng som ble scoret over gjennom gjennomsnittet økte sannsynligheten at mannen ville få barn med 11 prosent og 19 prosent for kvinnene.

Jokela presiserer at forholdet mellom lederevner og fruktbarhet kan se annerledes ut i andre samfunn. Der kvinner for eksempel må ta et valg mellom å bygge opp egen karriere eller familie, kan sterke lederevner bety lavere fruktbarhet. Finske kvinner klarer tydeligvis begge deler, avslutter Jokela.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Personality.