Er du avhengig av sukker?

Er sukker gift for kroppen eller helt ufarlig? Forskerne strides og svaret er at det kommer an på kroppen din. Ta sukkertesten her!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enten har man en avhengig personlighet, eller så har man det ikke, sier den svenske sykepleieren Bitten Jonsson, som har spesialisert seg på spørsmål om avhengighet.

Hun mener smaken på det søte kan være en medfødt trang. Det er nemlig slik at for noen er store mengder med sukker ikke så farlig. De klarer å stoppe og spise når kroppen sier den har fått nok, og søtbehovet er dekket.

Men det gjelder ikke alle.

Les også: Du spiser usynlig sukker!

Som alkoholisme
For hos enkelte kan sukkerinntaket bli litt mer komplisert.

De klarer ikke nyte sukker uten at det får negative konesekvenser, på samme måte som alkohol: Mange klarer å drikke med måte, og med overveiende positive effekter. Andre derimot, må avstå helt for ikke å dukke under.

- Kroppskjemien vår er like ulik som fingertrykkene våre. ”Det som er mat for noen, er gift for andre”, sa en filosof for lenge siden. Det vi spiser påvirker hele væremåten vår, men på ulik måte hos alle mennesker, sier Bitten Jonsson.

Hun sier at én av fem risikerer å bli sukkeravhengig eller hekta på raffinerte karbohydrater.

Fikk behandling
Johnsen hevder at sukker i sin tid gjorde henne til alkoholiker. Etter at hun fikk behandling ved to klinikker i USA, og selv har gått systematisk til verks for å avdekke sammenhengen mellom sukker og andre avhengighetsdannede stoffer, hjelper hun nå andre. I dag driver hun klinikken Bittens addiction for sukkeravhengige i Sverige.

Les også: Nei til sjokolade

For å teste om pasientene hennes er over ømfintlig for sukker, har Bitten Jonsson utarbeidet en sukkeravhengighetstest.

SJEKK OM DU ER AVHENGIG AV SUKKER HER!

Først opprettet 11. 03.2007
Sist endret 03.08.2007