Er du arbeidsnarkoman?

Unik studie viser at nær en av ti rammes.

<b>AVHENGIG?</b> Arbeidsnarkomani blir ofte belønnet, men kan føre til både helsemessige og andre problemer for den som er rammet. Foto: PER ERVLAND
AVHENGIG? Arbeidsnarkomani blir ofte belønnet, men kan føre til både helsemessige og andre problemer for den som er rammet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere undersøkelser har vist at mange jobber så mye ekstra at det tilsvarer tre ukers ulønnet innsats hvert eneste år. Det kommer derfor ikke som noen stor overraskelse at noen av disse kan kalles arbeidsnarkomane, men tallene er antagelig høyere enn de fleste hadde trodd.

Den første norske studien som kartlegger arbeidsnarkomani i et landsrepresentativt utvalg, viser nemlig at hele 8,3 prosent av oss kan defineres som arbeidsnarkomane.

LES OGSÅ: Disse bransjene har mest overtid

Svarer du ofte eller alltid på disse spørsmålene?

Cecilie Schou Andreassen er postdoktor ved Det psykologiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Fotogruppen.no/UIB
Cecilie Schou Andreassen er postdoktor ved Det psykologiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Fotogruppen.no/UIB Vis mer


Resultatene av studien blir publisert i forskningstidsskriftet PLOS One. Studien ble ledet av Cecilie Schou Andreassen, klinisk psykologspesialist og postdoktor ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Her har de også forsket på Facebook-avhengighet

Gjennom et egenutviklet verktøy har forskerne undersøkt deltakerne i studien gjennom syv kriterier for å definere om de kan kategoriseres som arbeidsnarkomane.

Svarer du ofte eller alltid på minst fire av disse syv spørsmålene, mener forskerne ifølge en pressemelding om studien, at det kan tyde på at du er arbeidsnarkoman.

  1. Du tenker på hvordan du kan frigjøre mer tid til å jobbe
  2. Du jobber mye mer enn du egentlig har planlagt/tenkt
  3. Du jobber for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet og/eller depresjon
  4. Du blir stresset dersom du blir forhindret fra å jobbe
  5. Du har blitt oppfordret av andre til å redusere jobbingen, uten å høre på dem
  6. Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og/eller trening på grunn av jobben
  7. Du jobber så mye at det har gått utover helsen din

Ikke bare nett og jobb: Har du blitt mobil-avhengig?

Mest utsatt


- Vi fant at yngre rammes i større grad enn eldre, men det er ellers ingen forskjell med hensyn til kjønn, utdanningsnivå, sivil status eller stillingsprosent, sier Schou Andreassen i en pressemelding om studien.

Har man barn boende hjemme er man også mer utsatt enn personer uten hjemmeboende barn.

Arbeidsnarkomane er ofte kjennetegnet ved spesielle personlighetstrekk. Enten er de engstelige, sårbare eller fiendtlige, følsomme, føyelige eller hjelpsomme eller så kan de også være idérike, handlingsorienterte og åpne for nye impulser.

Arbeidsnarkomani blir gjerne premiert i yrkeslivet, men kan ha store negative effekter på personers helse og sosiale liv.

Slik kommer du ett skritt nærmere drømmejobben