Er du fristet til å kjøpe alt du kan se hvis du går forbi en take away-restaurant? Foto: Colourbox
Er du fristet til å kjøpe alt du kan se hvis du går forbi en take away-restaurant? Foto: ColourboxVis mer

Er du alltid sulten?

Sjekk hva årsaken kan være, og hva du kan gjøre med den.

Mat er en stor del av livet til de fleste. Riktignok er det noe man må ha for å overleve, men de færreste av oss spiser kun for å få i oss den næringen vi trenger. Alternativene vi har å velge mellom er uendelige. Dette kan kanskje ha gjort at både matgleden og midjemålet til nordmenn er blitt større.

For midjemålet har i alle fall økt. Men det er ikke nødvendigvis bare din egen matlyst som ligger til grunn for at du alltid er sulten. Årsaken kan være at det er en slags forvirring i kroppen din som gjør at du ikke blir ordentlig mett, eller som gjør at du bruker store deler av dagen til å tenke på mat.

Les også: Én milliard mennesker er overvektige

6 grunner til unødvendig sult

Den amerikanske legen Frank Lipman har skrevet en artikkel for helsenettstedet Care2.com om grunner til hvorfor sulten aldri ser ut til å gi seg.

1. Er du sulten?
Vær sikker på at du faktisk er sulten. Mange mistolker kroppens signaler, og tror at følelsen av å være tørst egentlig kan være sult. Grunnen kan være at de er dehydrerte som følge av at de ikke drikker nok vann, men heller tyr til drikkevarer som inneholder koffein og tørker ut kroppen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Trigges sulten av følelser?
Vær sikker på at det ikke kun er følelser som gjør at du føler deg sulten. Mange mennesker spiser ofte hvis de kjenner seg frustrerte, sinte eller er i en stressende situasjon. Mange opplever også at matlysten dempes når problemet er løst.

Les også: Slik holder du vekten

3. Får du nok næring fra maten du spiser?
Vær sikker på at du får i deg nok næring gjennom maten du spiser. Selv om du selv føler at du har et sunt og godt kosthold, er det ikke sikkert du spiser nok av det kroppen din trenger. Dette vil kroppen din registrere og den vil mye oftere signalisere sult for å få nok næring.

4. Tar kroppen opp næring?
At kroppen din ikke får nok næring trenger ikke nødvendigvis å komme av at du ikke spiser riktig. Det kan også komme av en feil i fordøyelsessystemet ditt, som gjør at du ikke tar opp de næringen du trenger. Dette vil også gjøre at kroppen signaliserer sult.

5. Parasitter?
Dette er ikke blant de største problemene i Norge, men det kan allikevel hende i sjeldne tilfeller. Hvis du opplever mye sult og har utelukket mange av de andre årsakene som kan føre til dette, kan det komme av parasitter. Da burde du oppsøke en lege.

6. Kan det være hormonell ubalanse?
Mange mennesker opplever at de er kronisk slitne og sultne som følge av at kroppen er i en hormonelle ubalanse. Et eksempel kan være når noen har et veldig lavt blodsukker. Disse personene har lett for å bli skrubbsultne, utslitte eller engstelige.

Les også: Lær å beregne porsjonene

Utelukk også magesår

Dette kan være noen av årsakene til at du føler du aldri blir mett. Allmennlege og svarlegesjef i Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein, skriver i et svar til en leser at det også kan skyldes enkelte andre årsaker.

- Hvis du opplever at du er konstant sulten kan dette også være et tegn på syreproblemer fra magesekken, som kan være en begynnelse på magekatar eller magesår. Hvis du mistenker dette bør du oppsøke en lege som kan utføre en gastroskopi for å finne ut om dette stemmer, skriver Barexstein.