<B>SAMME MÅLTID:</B> Enkelte ganger kan det være store forskjeller på forpakning og innhold. Foto: Fulmat.se
SAMME MÅLTID: Enkelte ganger kan det være store forskjeller på forpakning og innhold. Foto: Fulmat.seVis mer

Er dette virkelig samme middagsrett?

Bilde og produkt stemmer ikke alltid overens.

Ferdigmat er i prinsippet raskt og enkelt å lage, men vil du at det skal se pent ut, er du nødt til å bruke litt tid på presentasjonen. For det er ingen hemmelighet at resultatet sjelden ser like forlokkende ut som på forpakningen.

Det svenske matnettstedet Matforum har oppfordret brukerne til å sende inn bilder av hvordan ferdigmatrettene egentlig ser ut. Så mange eksempler er kommet inn, at de forumansvarlige har opprettet en egen nettside med de beste og verste eksemplene på god og dårlig ferdigmat.

Under kan du se et lite utvalg fra Fulmat.se, som viser hvor trist og ekkel ferdigmat faktisk kan vise seg å være. Bildene er gjengitt med tillatelse fra Matforum. Vi tar forbehold om at rettene kan ha blitt tilberedt på feil måte, noe som i tilfelle vil påvirke utseendet.

Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
Er dette virkelig samme middagsrett?
IKKE HELT DET SAMME: Bildene til høyre viser hvordan hurtigmaten egentlig ser ut, ifølge svenske forbrukere. Foto: Fulmat.se
IKKE HELT DET SAMME: Bildene til høyre viser hvordan hurtigmaten egentlig ser ut, ifølge svenske forbrukere. Foto: Fulmat.se Vis mer

Greit å legge til en persilledusk

Forbrukerombudet i Norge ser ingen problemer med å pynte litt på emballasjebildene, så sant de ikke er helt villedende.

Gry Nergård Foto: Forbrukerombudet
Gry Nergård Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Det er nok tillatt at de som produserer maten kan gjøre den litt lekker ved å legge den på et fint fat eller putte på en fersk persilledusk, sier nybakt forbrukerombud Gry Nergård til DinSide.

Nergård presiserer at dette ikke er en problemstilling Forbrukerombudet har tatt noen klar stilling til. Hun tror verdiene på produktene er så små, at folk sjelden klager på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vi får klager på er for eksempel bildemanipuleringer fra eiendomsmeglerne, der større summer er involvert. Når det gjelder billige produkter tar man seg ikke bryet med å klage, sier Nergård til DinSide.

- Jeg ble snytt

Det er ikke bare i Norge og Sverige at ferdigmat ikke ser like nam-nam ut i virkeligheten som på bildene. Det samme gjelder i Danmark, skal vi tro de danske kokkene Martin Bryde og Heidi Christiansen, som har tilberedt og prøvesmakt til sammen åtte danske ferdigretter.

- Jeg vil gå så langt som å si at jeg ble snytt. Det er urimelig overfor kunden at pakken inneholder noe helt annet enn det som vises utenpå. Det er skremmende at det ikke er større likhet mellom presentasjon og ferdig produkt, sier Christiansen til Politiken.

Her til lands skal det være ganske sjelden at norske forbrukere klager til produsentene, som følge av at innholdet i pakken ikke gjenspeilte bildet av ferdigmaten.

- Vi mottar svært få eller ingen henvendelser på misforståelser eller reaksjoner på at foto på våre pakninger er misvisende, har marketingdirektør i Fjordland, Kirsti June Olsen, uttalt til DinSide.


Deler av denne artikkelen er publisert tidligere i DinSide. Innholdet er oppdatert.