Er dette lov?

Inkassoselskapene vil få mye å gjøre, men det er ikke fritt frem i valg av metoder.

Dette er synet som møter deg på nettsidene torpedoinkasso.no. "Et relativt seriøst inkassoselskap" som "vet hvor du bor for å si det sånn".
Dette er synet som møter deg på nettsidene torpedoinkasso.no. "Et relativt seriøst inkassoselskap" som "vet hvor du bor for å si det sånn". Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torpedo Inkasso er et relativt seriøst inkasso-selskap som tar i bruk alle metoder for å få dine kunder til å betale det de skylder deg. Vi har god erfaring med problematiske betalere og går alltid litt lengre enn andre inkasso-selskaper for å få innkrevd dine fakturaer, selv om vi alltid holder oss innenfor norsk lovgivning. skriver Torpedo Inkasso på sine nettsider.

Nettsiden ble satt opp som en fleip, men nå får den kreative bedriftslederen henvendelser nesten hver dag.

- Jeg tipper vi får 5-10 henvendelser i uka fra bedrifter som sliter med å få inn pengene sine. Det er veldig mange som spør oss om hjelp, og det virker som om mange er ganske desperate etter å få tilbake utestående beløp, sier "gründeren" Roy Andre Tollefsen.

Dette skjer om du utsetter regningene

Begynte som en fleip

Tollefsen driver selv eget firma og satte opp nettsiden som en fleip da de hadde en kunde som ikke ville betale.

- Vi vurderte å bruke et inkassobyrå, men de tar ganske godt betalt for å gjøre jobben, så jeg tenkte at vi jo kunne prøve å fikse det selv. Vi sendte et tullebrev med Torpedo Inkasso som avsender, og kunden betalte faktisk, så den siden har gjort jobben sin for vår del, forteller Tollefsen.

Han sier at andre bedrifter gjerne må henvise til siden hvis de sliter med innbetalingene, men det er foreløpig liten hjelp å få i andre enden.

- Vi har fått så mange henvendelser at vi nesten har vurdert om vi skulle starte det på ordentlig, men foreløpig har vi nok annet å gjøre, sier Tollefsen.

Inkassobyråene må skjerpe seg

Rekordmange får betalingstrøbbel

I en fersk pressemelding fra Norske Inkassobyråers Forening utrykker inkassobransjen bekymring for fremtiden. Nye tall fra Kredittilsynet viser at flere nordmenn enn noen gang har betalingsproblemer, og inkassobransjen spår at 800.000 nordmenn i løpet av 2009 vil oppleve å få et inkassokrav mot seg.

– Utviklingen gir grunn til bekymring. Men så mye som 95 prosent av norske inkassosaker løses før de havner i rettssystemet. Dette er unikt i internasjonal sammenheng, sier Baard Bratsberg, leder for Norske Inkassobyråers Forening.

Han mener inkassoselskapene er opptatt av å finne løsninger som den enkelte skyldner kan leve med, og at de setter store ressurser inn på dette.

Men hvor langt har inkassoselskapene egentlig lov til å gå?

Kan du få gjeldsordning? Prøv vår kalkulator!

Kan bli ubehagelig

- Det er det lov til å drive oppsøkende virksomhet, men dette skal jo foregå på en hensynsfull måte. Det er en fordel å varsle skyldnerne på forhånd og avtale tid og sted. Og oppsøkende virksomhet bør gjennomføres innenfor normale tidsrom på dagen, sier seksjonssjef i Kredittilsynet, Wilhelm Mohn Grøstad til DinSide.

Men han understreker at hva folk opplever som urimelig påtrykk, kan variere fra person til person.

- Det betyr ikke at man ikke kan bli utsatt for det som kan oppfattes som ubehagelige tiltak, men det er ikke mer enn hva en må tåle hvis en er i en situasjon der en skylder penger, mener Grøstad.

Han påpeker imidlertid at normal inkassovirksomhet først og fremst innebærer å sende ut varsler og betalingsoppfordringer.

Er det lov å ty til fysiske avstraffelser?

- Definitivt ikke! Verken fysiske eller psykiske avstraffelser. Innkreveren skal opptre saklig og korrekt og ivareta taushetspliktbestemmelser. Noen form for trusler er det heller ikke lov å komme med, verken om vold, eller om å sladre til arbeidsgiver, eller hva det måtte være.

Grøstad kjenner heller ikke til at de inkassobyråene Kredittilsynet har tilsyn med, har utøvet noen form for vold, tvang, eller tatt i bruk utilbørlige pressmidler.

Det er imidlertid lov til å drive med såkalt overvåkningsinkasso, der inkassobyrået på nytt tar kontakt dersom de tror det er grunn til å tro at skyldneren nå kan gjøre opp for seg.

De oppfordret gjeldsslaver til å bruke kredittkort

Her finner du lov om inkassovirksomhet.

Utdrag fra Lov om inkassovirksomhet og annen inndriving av forfalte pengekrav (inkassoloven):

  • Inkassovirksomhet skal utøves i samsvar med god inkassoskikk. Det samme gjelder ved leilighetsvis inndriving for andre og ved inndriving av egne pengekrav.


  • Det er i strid med god inkassoskikk å bruke inkassometoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer