<B>GOD ELLER DÅRLIG REKLAME?</B> Den nye reklamekampanjen for klesmerket Jack & Jones kommer med klar melding til gutta: Bare la jentene bruke deg! Foto: Fra Jack & Jones reklamekampanje/YouTube
GOD ELLER DÅRLIG REKLAME? Den nye reklamekampanjen for klesmerket Jack & Jones kommer med klar melding til gutta: Bare la jentene bruke deg! Foto: Fra Jack & Jones reklamekampanje/YouTubeVis mer

Er dette for drøyt for deg?

Kontroversielle reklamer lokker med mye hud for å spre budskapet.

Den siste tiden har flere reklamer i norske medier skapt oppsikt.

Blant annet ble en reklame for Subaru sensurert vekk i Dagens Næringsliv. Reklamen viser en naken mann, akkompagnert av følgende slagord: «For deg som ikke trenger penisforlenger - men en robust bil som har plass til utstyret ditt». Annonsen kom senere på trykk i Aftenposten.

Hotelkjeden First Hotels har også vært i vinden for sine nyeste annonser. Reklamekampanjen viser både kvinner og menn i hotellsenger, under oppfordringen «Sleep with us», som kan oversettes med «ligg med oss».

Nå er den kjente klesskjeden Jack & Jones ute med en kampanje som viser kvinner som omsvermer en mann på forskjellige måter. Klesskjeden spør videre: «Føler du deg brukt av jenter? Bli vant med det!» (se reklamefilmen her).

Det store spørsmålet er hvilken effekt slike mer eller mindre kontroversielle reklamer har på oss som forbrukere.

KONTROVERSIELL: Subarus nye reklamekampanje har skapt oppsikt. Foto: Aftenposten 13.10.2010
KONTROVERSIELL: Subarus nye reklamekampanje har skapt oppsikt. Foto: Aftenposten 13.10.2010 Vis mer


- Kan slå begge veier

Magne Supphellen er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og ekspert på blant annet reklame og markedsføring. Han sier det kan være risikabelt for kjente bedrifter og produkter å markedsføre seg på en kontroversiell måte.

- At all oppmerksomhet er god oppmerksomhet, er ikke riktig, konstaterer Supphellen.

Riktignok er det enkelte merkevarer som er tjent med at det skapes blest om produktet, selv om blesten ikke nødvendigvis er positiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan slå begge veier. Hvis det er lav kjennskap til merkevaren, og det er positive holdninger til den, kan vågale reklamer virke i positiv retning.

DinSide: - På hvilken måte?

- Da vil oppmerksomhetseffekten gi merkevaren et løft, slik at flere husker merket, samtidig som etablerte holdninger slår ut, selv om det er negative elementer i reklamen, sier Supphellen til DinSide.

Subaros nye reklame har skapt mange reaksjoner her i Norge. Ifølge NA24 skal Dagens Næringsliv ha nektet å trykke annonsen. Foto: Faksimile fra Aftenposten, 13. oktober 2010
Slik velger kleskjeden Jaxk & Jones å markedsføre seg på norske nettsider. De har også en tilhørende reklamevideo, som du kan finne på Youtube og selskapets nettsider. Foto: Jack & Jones
Hotelkjeden First oppfordrer hotellkunder til å legge seg ned - eller? Foto: First Hotels nettsider
Sophie Ellis-Bextor er én av mange kjendiser som har stilt opp i reklamekampanjer for dyrevernorganisasjonen Peta. Foto: Peta
NAKEN DYREBESKYTTELSE: Jenna Jameson kaster klærne for en god sak. Foto: Peta
Motehuset Dolce&Gabbana har hatt en serie med reklamer som har vekt oppsikt. I 2008 ble en av deres reklamekampanjer stoppet, etter kritikk om at den oppfordret til gruppevoldtekt. I Spania og Italia var protestene ekstra store.Som du kan se av bildet over, består reklamebildet av en lettkledd mann som ser ut til å holde en kvinne nede. Rundt ham står flere lettkledde gutter. Foto: DG
En av nyere tids mest omdiskuterte norske reklamekampanjer. Blir du støtt av å se disse to nakne personene? På tiden da kampanjen ble lansert, var det mange som klaget på nettopp disse annonsene. Foto: Oslo City
KLAGESTORM: Reklamen for den norske filmen Fatso fikk mange nordmenn til å se rødt. Foto: Filmweb


Bruker nakne kjendiser

Dyrevernsorganisasjonen Peta er kjent for å få kjendiser til å stille opp for å fremme budskapet om at dyr også skal bli behandlet godt.

NAKEN DYREBESKYTTELSE: Jenna Jameson kaster klærne for en god sak. Foto: Peta
NAKEN DYREBESKYTTELSE: Jenna Jameson kaster klærne for en god sak. Foto: Peta Vis mer


Blant annet stilte den britiske popstjernen Sophie Ellis-Bextor opp med en flådd rev i hånda, for å vise hva som skjer med resten av dyret etter at pelsen er kuttet av.

Mest kjent er likevel Peta-reklamene for å få kjendiser til å kle av seg klærne. Alicia Silverstone, Pamela Anderson og Eva Mendes er blant titalls superkjendiser som har kastet klærne for dyrevernsorganisasjonen.

Supphellen tror organisasjonen er godt tjent med å bruke kjendiser, selv om de ikke nødvendigvis er spesielt relevante for budskapet.

- Relevansen med nakne kjendiser er relativt svak. Men Peta er en organisasjon som driver et arbeid mange har sans for, samtidig som den drukner i andre organisasjoner. Derfor kan slike kampanjer gi effekt ved at kjennskapen høynes, sier Supphellen.

«Fatso» ble for kontroversiell

Umoralske eller vågale reklamer er antageligvis ikke et stort problem i Norge. Bortsett fra enkelte eksempler er det vanskelig å si om norske reklamer tøyer strikken litt mer enn før.

- Vi har ikke statistisk grunnlag til å si at reklamene er blitt mer vågale, sier Magne Supphellen.

Fungerende forbrukerombud Gry Nergård har tidligere uttalt til DinSide at Forbrukerombudet mottar svært få klager på norske reklamekampanjer.

Men selvfølgelig er det enkelte reklamekampanjer som også her i Norge har vakt stor oppsikt. For et par år siden mottok Forbrukerombudet en rekke klager på den storstilte markedsføringen av filmen «Fatso».

Plakatene, der hovedrolleinnehaveren var omslynget av fire vakre, nakne kvinner, var plassert overalt i hovedstaden.

- Mange syntes den var kjønnsdiskriminerende og mange reagerte på at nakenhet ble vist på store plakater rundt i byene, sa Nergård til DinSide.

Kjøpesenteret Oslo City har møtt mye motstand for mange av sine reklamekampanjer. I fjor fikk de kristenfolket på nakken, med sin kampanje som viste blant annet en hånd som løftet et kors, med oppfordring om at kunder ønskes. Kampanjen ble karakterisert som både søkt og usmakelig og rett og slett dum.

KLAGESTORM: Reklamen for den norske filmen Fatso fikk mange nordmenn til å se rødt. Foto: Filmweb
KLAGESTORM: Reklamen for den norske filmen Fatso fikk mange nordmenn til å se rødt. Foto: Filmweb Vis mer