<strong><b>«ULOVLIG BRUK ER STRAFFBART»:</strong></b> Ulovlig bruk av Antibac og liknende produkter, er straffbart. Men hva er <i>ulovlig bruk</i>, og hva er <i>straffen</i>? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
«ULOVLIG BRUK ER STRAFFBART»: Ulovlig bruk av Antibac og liknende produkter, er straffbart. Men hva er ulovlig bruk, og hva er straffen? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Er det virkelig straffbart å bruke Antibac ulovlig?

Antibac er faktisk merket med «ulovlig bruk er straffbart».

Publisert
Sist oppdatert

På reiser hvor du ikke har tilgang på såpe og håndvask, er hånddesinfeksjonsgel eller servietter, en grei forsikring å ha med seg. Men har du egentlig lest bak på flasken?

Sammen med andre advarsler som at det er farlig å fortære, at det må holdes vekk fra antennelseskilder og at du må kontakte lege ved svelging, står det:

«Ulovlig bruk er straffbart.»

Hva er egentlig «ulovlig bruk»? Og hvilken «straff» er det man risikerer?

Vi har spurt produsenten og myndighetene.

Les også: Håndsprit er ikke nok - dette må du gjøre

<strong><b>PÅLAGT MERKING:</strong></b> Etanolholdige produkter som dette, er pålagt å være tilsatt denatureringsmidler som gjør deg sjuk dersom du skulle prøve å fortære det - og de må være merket med advarsel om a ulovlig bruk er straffbart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅLAGT MERKING: Etanolholdige produkter som dette, er pålagt å være tilsatt denatureringsmidler som gjør deg sjuk dersom du skulle prøve å fortære det - og de må være merket med advarsel om a ulovlig bruk er straffbart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Lovpålagt advarsel

Otto Fevang, administrerende direktør i Antibac, forteller oss at advarselen er noe de er pålagt.

- Dette er merking som vi får beskjed om fra Tollvesenet, og er satt i forhold til alkoholloven. Det er forbudt å drikke eller fortære alkohol som har en høyere volumprosent enn 60 prosent, sier Fevang til Dinside.

Den ulovlige bruken det refereres til på desinfeksjonsmidlene refererer seg altså til drikking eller fortæring av midlene.

- Er det vanlig at folk gjør det? Har dere kjennskap til tilfeller hvor dette har skjedd?

- Jeg har hørt om tilfeller på sykehus hvor pasienter har forsynt seg av enkelte varer, og på sykehus vet jeg det er gjort tiltak for å forhindre dette, sier Fevang.

LES OGSÅ: Med denne appen kan du sjekke om kosmetikkproduktene inneholder problematiske stoffer

Noe du bruker?

Har du med Antibac eller tilsvarende, når du reiser på ferie eller ved andre anledninger? (Avsluttet)
Har aldri med slikt(26%) 3972
Har det med innimellom(25%) 3922
Ja, har det alltid med på ferie(24%) 3657
Har det alltid i veska/sekken, til daglig(19%) 2938
Partneren har det med(5%) 794
Vet ikke(1%) 205
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du blir sjuk

Han understreker at produktene er tilsatt midler som skal gjøre deg dårlig, om du prøver.

- Vi tilsetter denatureringsmidler, som gjør at man blir forholdsvis dårlig av det, om man forsøker å drikke det. Vi hørte om noen tilfeller for noen år siden, men det er veldig sjeldent, forteller han.

Han sier videre at han ikke vet hva straffen eventuelt er ved overstredelse av forbudet.

- Hvis ikke vi gjør som regelverket sier, mister vi lisensen. Men for den enkelte, er jeg ikke sikker på om det har så store konsekvenser, uttaler han.

Fengsel eller bøter

Ettersom dette er en advarsel som importørene eller produsentene er pålagt fra Tollvesenet, har vi kontaktet dem for å høre hvilken straff det er vi risikerer, ved ulovlig bruk.

- All emballasje for teknisk etanol skal være merket med blant annet opplysning om at ulovlig bruk av etanolen er straffbart. Ulovlig bruk av teknisk etanol omfatter å fortære teknisk etanol eller etanolholdige preparater, fjerning av denatureringsmiddel og overdragelse av teknisk etanol eller etanolholdige preparater, når det er fare for at mottaker vil bruke varen på ulovlig måte, forteller fagavdelingen via kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dinside.

- Hjemmelen for å ilegge straff for overtredelse av særavgiftsforskriften, finnes i særavgiftsloven § 2. Det fremgår her at det kan ilegges bøter ved uaktsom overtredelse, og bøter eller fengsel ved grovt uaktsom eller forsettlig overtredelse, forteller fagavdelingen videre.

Fra Tollvesenet om teknisk etanol og etanolholdige preparater

5. BRUK AV TEKNISK ETANOL OG ETANOLHOLDIGE PREPARATER

5.1 Generelt
(saf. §3-3-11) Det er ikke tillatt å fortære teknisk etanol eller etanolholdige preparater, med mindre produktet etter sin art er ment for konsum, jf. saf. §3-3-11 første ledd. Forbudet gjelder både denaturert og udenaturert teknisk etanol. Det er videre ikke tillatt å fjerne denatureringsmiddel fra teknisk etanol eller etanolholdige preparater, med mindre tollregionen har gitt tillatelse til dette, jf. §3-3-11 annet ledd. Det er heller ikke tillatt å overdra teknisk etanol eller etanolholdige preparater ved fare for at mottaker vil anvende varen på ulovlig måte, jf. §3-3-11 siste ledd.

5.2 Merking
(saf. §3-3-12) All emballasje for teknisk etanol skal være forsynt med en etikett som angir varens art, inneholder advarsel mot å fortære etanolen og opplysning om at ulovlig bruk er straffbart, jf. saf. §3-3-12 første ledd. Reglene i saf. §3-2-4 om merking og måling av alkoholholdige drikkevarer gjelder så langt de passer, jf. §3-3-12 annet ledd.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer