Er det trygt å handle fra AliExpress.com?

Du kan stole på den kinesiske butikken. Men om du kan stole på varene er en annen historie.

<b>KOM FRAM: </b>Dinside har selv bestilt varer fra AliExpress.com, og de kom trygt fram. Men det tok tid. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOM FRAM: Dinside har selv bestilt varer fra AliExpress.com, og de kom trygt fram. Men det tok tid. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alibaba Group er et gigantisk, kinesisk selskap. De har nærmere 27.000 ansatte på 109 kontorer og omsatte i siste finansår for 56,8 milliarder kroner. Da selskapet i høst ble børsnotert i New York, ble det kalt den største børsnoteringen noen sinne.

Selskapet har en nettbutikk som også nordmenn kan bruke: AliExpress.com. Der tilbys tusenvis av varer til lave priser med inkludert frakt, direkte fra Kina. Omtrent som nettbutikken DealExtreme.com, som vi nylig omtalte her på Dinside.

Alibaba-navnet skal spille på Ali Babas sitat «Sesam, lukk deg opp!», som de mener beskriver misjonen deres om å åpne verden for forretninger.

Men mange nordmenn vil kanskje heller tenke på de 40 røverne.

For er egentlig AliExpress til å stole på? Eller er prisene for gode til å være sanne?

LES OGSÅ: Hvor trygt er det å handle fra DealExtreme?

SJEKK: Da AliExpress har en drøss ulike selgere, bør du lese tilbakemeldingene fra andre kjøpere.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK: Da AliExpress har en drøss ulike selgere, bør du lese tilbakemeldingene fra andre kjøpere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva er AliExpress?

«Tenk på AliExpress som den kinesiske varianten av eBay» skriver Dinside-leseren Inge på våre Facebook-sider.

Strengt tatt er nemlig ikke AliExpress én nettbutikk, se heller på den som en plattform for kinesiske produsenter og grossister som vil selge direkte til deg. Fordelen er lavere priser, ulempen er blant annet varierende kvalitet på både selgeren og produktene.

Men selgerne får tilbakemeldinger du kan sjekke, og AliExpress har ordninger for å beskytte deg, akkurat som eBay.

UNDER TI DOLLAR: Alle disse klokkene koster langt under ti dollar, og kan fort være piratkopier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UNDER TI DOLLAR: Alle disse klokkene koster langt under ti dollar, og kan fort være piratkopier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva får du på AliExpress?

Det aller meste. Elektronikk, klær, smykker, klokker, kosmetikk, leker og sportsutstyr, blant annet.

Du finner kjente varemerker, som Samsung og Nokia, men det meste er som hos DealExtreme: Varer med enten ingen, ukjente eller falske navn. Så vær svært skeptisk om du finner kjente merkevarer til unaturlig lave priser.

«Dårlig trykk på innpakningen, ellers kurrant kvalitet. For en så enkel sak betyr det lite, men det er greit å vite at det er kinavarer som sendes» skriver Dinside-leseren Stian, som kjøpte det som viste seg å være falske Aeropress-kaffebryggere.

«Mye dritt, men det må man også forvente til den prisen» skriver Kjetil.

LES OGSÅ: Kjøpte vare for 348 kroner fra eBay, betalte 983 kroner ekstra

PIRATKOPI: Dinside bestilte denne GB Boy-spillmaskinen, som er en åpenbar kopi av Nintendos Gameboy. Ogå den kom fram. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PIRATKOPI: Dinside bestilte denne GB Boy-spillmaskinen, som er en åpenbar kopi av Nintendos Gameboy. Ogå den kom fram. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Er piratkopier greit?

Du finner raskt en rekke eksempler på falske AliExpress-varer.

Hva med en bærbar Windows-maskin som ser prikk lik ut en Macbook? AliExpress stiller opp. Eller savner du Nintendos Gameboy Colour, som de sluttet å lage for elleve år siden? AliExpress tilbyr piratmodeller med haugevis av piratspill innebygget.

Å kjøpe piratvarer til personlig forbruk er ikke straffbart i Norge. Men Tollvesenet kan holde varene tilbake, og Dinside har tidligere blitt fortalt at lidende varemerker retter juridiske krav også mot privatpersoner. Dessuten risikerer du at varenes kvalitet er dårlig, eller i verste fall direkte farlig.

Dinside bestilte selv den åpenbare Gameboy-kopien. Vi kjøpte også Pokémon-kort som vi antok var originale, men virket piratkopierte da de viste seg å mangle originalemballasje. Alt dette slapp gjennom den norske tollen. Men selv om slike varer ikke nødvendigvis er ulovlige eller farlige, er de selvfølgelig etisk problematiske å kjøpe.

TAR TID: Pakker med gratis frakt tar mer tid, men er desto billigere.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TAR TID: Pakker med gratis frakt tar mer tid, men er desto billigere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvor lang tid tar leveringen?

«Bestilte masse billige smågreier til bilen for to uker siden. Første pakke kom i går. Veldig bra!» skriver Tore, mens andre har dårligere erfaring.

«Leveringstiden er opp i mot én måned, så AliExpress er bare bra om du har tid til å vente» skriver Magnus.

Varene Dinside bestilte, med gratis frakt, tok henholdsvis to og litt over tre uker. Men oppgitt leveringstid var 15 til 34 dager. Akkurat som hos DealExtreme kan altså leveringstiden variere, og potensielt bli svært lang. Men du kan selv velge å betale ekstra for å få varen levert raskere.

LES OGSÅ: «Norge er fullt av budbiler som kjører rundt uten mål og mening»

BESKYTTELSE: AliExpress har et eget opplegg for å beskytte deg mot uærlige selgere.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BESKYTTELSE: AliExpress har et eget opplegg for å beskytte deg mot uærlige selgere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva om noe går galt?

«Har blitt svindla av én selger. Fikk e-post om at de hadde utestengt selgeren og at pengene var tilbake på kontoen min etter fire til syv dager. Var skeptisk til å begynne med, siden de ikke godtok PayPal, men de ordna opp uten problemer» skriver Per Arne.

Når varen er registrert ankommet, vil AliExpress ta kontakt med deg på e-post. Her forklarer de sin «kjøperbeskyttelse», som skal garantere at du får varen, at den er tilfredsstillende og at den er ekte om selgeren har sagt den skal være det. Selv fikk vi flere slike e-poster, og fikk en god følelse av å bli fulgt opp.

Men husk at vanlige norske forbrukerrettigheter ikke vil gjelde, som fem års reklamasjonsfrist, da AliExpress er en kinesisk butikk som ikke henvender seg direkte til norske forbrukere. Og du må selv må betale eventuelle fraktkostnader tilbake til Kina om varen skal returneres.

BÅDE OG: AliExpress er så langt vi kan forstå til å stole på. Men varene bør du ta med en stor klype salt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BÅDE OG: AliExpress er så langt vi kan forstå til å stole på. Men varene bør du ta med en stor klype salt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Så, er det trygt å handle fra AliExpress?

Når det gjelder selve handlingen, har vi ikke funnet noen grunner til å advare mot AliExpress. Forbrukerrådet har heller ikke registrert noen henvendelser om nettbutikken. Dette kan selvfølgelig være fordi nordmenn uansett ikke kunne fått særlig hjelp mot en kinesisk nettbutikk.

Beskyttelsen AliExpress tilbyr virker uansett god, vi har blitt godt fulgt opp da vi bestilte varene og tilbakemeldingene fra leserne våre er for det meste positive.

Et helt annet spørsmål er om varene fra AliExpress er å anbefale. Som med DealExtreme vil vi oppfordre deg til å være svært skeptisk. Mye er åpenbare forfalskninger, og kvalitet følger pris også i Kina.

Men holder du deg under 200-lappen, smører deg med tålmodighet og bestiller noe du ikke har grunn til å tro vil utgjøre en fare for hverken helsa eller samvittigheten, er det ingenting i veien for å teste ut det gigantiske, kinesiske markedet.

Hva er din erfaring? Del gjerne med deg under artikkelen!

LES OGSÅ: Merverdiavgift, toll og fortollingsgebyr - her er det du må huske på når du handler fra utlandet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!