Er det noe å spare på å julehandle i Sverige?

Vi har sjekket priser på typiske julevarer i Sverige og i Norge. Skal du julehandle i Sverige, bør du passe på hva du handler om du vil ha laveste pris.

<b>SVENSKEHANDEL FØR JUL?</b> Da bør du passe på hva du handler! Foto: KRISTIN SØRDAL
SVENSKEHANDEL FØR JUL? Da bør du passe på hva du handler! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lenge siden norskekrona har vært så svak mot den svenske. Per 11. desember må vi betale 101,73 norske kroner for 100 svenske.

Det betyr at valutagevinsten ved å handle i Sverige, er borte. Men mange av dagligvarene er fremdeles billigere hos Söta Bror.

Hadde det bare ikke vært for den tilspissede priskrigen her hjemme ...

Vi har tatt turen over grensen for å se om det fremdeles er noe å vinne på å gjøre julehandelen i Sverige - eller om vi likesågodt bør holde oss hjemme og bake pepperkaker i stedet.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure på harryhandel - betal i svenske kroner

Bare bommen koster 40 kroner ...

Vi har sjekket priser hos MaxiMat og Nordby Supermarked på Nordby Shoppingcenter. De norske prisene har vi innhentet hos Rema 1000 i Oslo, som sammen med Coop Extra ligger jevnt i tet blant de rimeligste butikkene i Norge.

Du kan se alle prisene i tabellen nedenfor. Ettersom kursen er rimelig lik om dagen, har vi ikke regnet om de svenske prisene til norske kroner.

Som du kan se av tabellen, er det MaxiMat som er billigst, fulgt av Nordby Supermarked - og med Rema 1000 på sisteplass.

Men legg merke til prisforskjellen: Det er kun 25 kroner som skiller totalprisen hos Rema og den dyreste svenske butikken - og det skiller 109,50 kroner mellom Rema og den billigste svenske butikken.

Og nei: Med mindre du får gratis skyss, kommer du deg ikke tur-retur Sverige for 109 eller 25 kroner. Bare bommen tur-retur Svinesdunsforbindelsen koster 40 kroner ...

Bor du et stykke unna, kommer det gjerne flere bomstasjoner i tillegg - for eksempel både ved Moss og Oslo - og i tillegg må du regne med utgifter til drivstoff.

MYE NORSK JULEMAT OGSÅ I SVERIGE: Du trenger ikke bekymre deg for at du ikke skal finne norske favoritter i de svenske butikkene: Det er mye norskprodusert julemat å finne i grensehandelsbutikkene også. Foto: KRISTIN SØRDAL
MYE NORSK JULEMAT OGSÅ I SVERIGE: Du trenger ikke bekymre deg for at du ikke skal finne norske favoritter i de svenske butikkene: Det er mye norskprodusert julemat å finne i grensehandelsbutikkene også. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHer er prisene

I tabellen nedenfor kan du se alle prisene. Vi har regnet om til kilos- eller stykkpris slik at det skal bli lettere å sammenlikne. De fleste varene kommer i ulike størrelser, men hvorvidt fløteboksen er på 5 eller 7,5 desiliter har jo ingen betydning. Det som betyr noe, er hva du betaler per enhet.

Prisene er innhentet på Nordby Shoppingcenter 9. desember, mens prisene fra Rema i Oslo er innhentet 10. desember. Vi har valgt like varer der det er mulig, samt tilsvarende varer, og regnet om til kilos- eller stykkpris, som er spesifisert i tabellen. Vi tar forbehold om feil og prisendringer. Foto: KRISTIN SØRDAL
Prisene er innhentet på Nordby Shoppingcenter 9. desember, mens prisene fra Rema i Oslo er innhentet 10. desember. Vi har valgt like varer der det er mulig, samt tilsvarende varer, og regnet om til kilos- eller stykkpris, som er spesifisert i tabellen. Vi tar forbehold om feil og prisendringer. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Legg merke til dette:

 • Priskrigen i de norske lavprisbutikkene fortsetter, og det vises også i resultatene av vår svensk-norske pristest. Det skal vanskelig gjøres å få surkål og grøt billigere enn 1 krone, selv i Sverige.
 • PASS PÅ PRISKRIGEN! Pass på hvor du kjøper hva: Priskrig-varene får du ikke billigere enn i Norge akkurat nå! Foto: KRISTIN SØRDAL
  PASS PÅ PRISKRIGEN! Pass på hvor du kjøper hva: Priskrig-varene får du ikke billigere enn i Norge akkurat nå! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer • Det er fremdeles endel varer som er mye billigere i Sverige enn i Norge, for eksempel sukker, mel, brus, frukt og grønt, meieriprodukter som melk, fløte og smør - og ribbe!

 • Skal du kjøpe noe (mye) av dette, kan det fremdeles være endel å vinne økonomisk på å ta julehandelen i Sverige.

 • Men dersom du ønsker en billigst mulig jul, bør du kjøpe priskrig-varene i Norge.

 • I Sverige bør du altså ligge unna varer som grøt, surkål, rødkål, julepølser, sirup og alt det andre som selges unna til spottpris i norske butikker.

 • Legg også merke til at prisen for ribbe i de svenske butikkene er for fersk ribbe fra kjøttdisken. Den norske prisen er for ferskpakket ribbe fra kjøledisken, da Rema ikke har ferskvarer fra kjøttdisk. Meny er eksempel på en butikk med ferskvaredisk og fersk ribbe - da er prisen 99 kroner per kilo.
 • Så dersom du vil ha fersk ribbe for storfamilien, kan du tjene inn svensketuren bare på ribba alene! 5 kilo ribbe koster deg 149,50 kroner i Sverige, mens det koster 495 kroner hos Meny.

  LES OGSÅ: Tabbene du ikke må gjøre på svenskehandel

  Viktigere enn noen gang: Handle smart!

  Nå, mer enn noen gang, gjelder det å handle smart. Kjøp kampanjevarene i lavprisbutikkene, og kjøp kun det du vet du tjener på, i Sverige.

  Det kan også være mye å hente på å handle inn det du trenger av medisiner eller annet, hos apoteket.

  Og selvsagt: Alkohol er rimeligere i Sverige - om du velger å legge turen om Systembolaget eller om du satser på folköl fra butikken.

  Husk at det også koster å reise. Dette vil avhenge av hvor lang du reiser og hvordan - men ta et regnestykke på det før du bestemmer deg.

  Husk også tollreglene: Det er grenser for hvor mye du kan ha med deg over grensen etter en dagstur. Og du kan ikke dytte halve ribbemiddagen på «ungenes kvote» - de får ikke lov å ha med annet enn mineralvann, godteri og sukkervarer.

  Vil du sikre at du går i pluss: Skriv handleliste - og hold deg til den!

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!