Fire av ti mener briller får deg til å se smartere ut. Det er dermed ikke sagt at du bør bruke briller, om du ikke trenger dem. Foto: Specsavers
Fire av ti mener briller får deg til å se smartere ut. Det er dermed ikke sagt at du bør bruke briller, om du ikke trenger dem. Foto: SpecsaversVis mer

Er det lurt å bruke briller på jobbintervju?

Fire av ti vil bruke briller for å se mer profesjonelle ut, for eksempel når de skal i jobbintervju. Det viser nye undersøkelser.

Ser en person smartere og mer profesjonell ut med briller? Det mener i hvert fall rundt fire av ti spurte i en stor undersøkelse utført av det britiske College of Optometrists.

Undersøkelsen viser også at svært mange (40 prosent) kunne tenke seg å bruke briller, selv om de ikke trenger det.

Grunn: Rett og slett fordi de synes at de vil se mer profesjonelle ut, for eksempel i forbindelse med jobbintervjuer.

Resultatet ser ut til å være like relevant her i Norge. En fersk undersøkelse utført av Norstat for brillekjeden Specsavers, kommer med følgende konklusjon:

Fire av ti nordmenn mener at personer med briller lettere kan bli oppfattet som mer intelligente enn personer uten.

Jobbekspert er ikke enig

Selvfølgelig er det viktig å se profesjonell ut på et jobbintervju. Så da er det vel smart å ta på seg et brillepar, selv for personer som ikke trenger å bruke dem?

- Nei, sier jobbekspert Trude Kvammen Ekker.

Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker og tidligere rekrutteringssjef i Orkla Brands Nordic. Hun sier du ikke bør ta på deg briller bare for å gi et bedre inntrykk på intervjuet.

- I utgangspunktet bør man ikke bruke briller hvis man ikke trenger dem, sier hun til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Føles rart og ubehagelig

Tror du briller er et pluss på jobbintervjuet? (Avsluttet)
Nei(49%) 760
Ja(29%) 449
Aner ikke(23%) 355
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Ekker kan intervjuet faktisk bli negativt påvirket av at man gjør seg til med å for eksempel bruke briller når man ikke er vant til det.

- Det kan føles kunstig å ta på briller bare for et jobbintervju. Det kan påvirke intervjuet negativt fordi det vil føles rart og ubehagelig i en setting der det er viktig å legge til rette for at man kan være seg selv, sier hun.

Dermed er hennes konklusjon ikke til å misforstå:

- Brillene vil da forstyrre deg, i stedet for at du vinner noe på det.

Sexy med briller

Rundt 60 prosent av Norges befolkning bruker briller, ifølge den nroske undersøkelsen fra Norstat.

I tillegg til å konkludere med at briller oppfattes som et tegn på intelligens og profesjonalitet, kommer det frem at brillebruk ofte blir oppfattet som sexy.

Faktisk svarer åtte av ti av de spurte at briller oppfattes som sexy.

– Det er interessant å se at aksepten for å bruke briller er så stor og at så mange synes man kan se sexy ut med briller, samtidig som mange brillebrukere selv ikke opplever seg som attraktive, sier produktansvarlig Kjersti Kolden i Specsavers, i en pressemelding.

Om undersøkelsene

Begge undersøkelsene denne artikkelen referer til er utført med et landsrepresentativt utvalg personer. Den britiske undersøkelsen er utført av analyseselskapet OnePoll for The College og Optometrists, og baserer seg på svar fra rundt 2.000 respondenter.

Den norske undersøkelsen er utført av Norstat for Specsavers, og er gjennomført blant et landsrepresentativt utvalg på 500 personer.