Er det greit å begrense antallet skoleelever som kunder i en butikk?

Ja, sier bransjen. - Oppleves diskriminerende, sier Barneombudet.

<b>SKOLEELEVER, NEI TAKK?</b> At butikker setter opp lapper med maks hvor mange skoleungdom som kan komme inn i butikken i slengen, oppleves som diskriminerende, ifølge Barneombudet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SKOLEELEVER, NEI TAKK? At butikker setter opp lapper med maks hvor mange skoleungdom som kan komme inn i butikken i slengen, oppleves som diskriminerende, ifølge Barneombudet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert selv sett eksempler på at butikker henger opp lapper som den på bildet over, på inngangsdøra, med en advarsel om hvor mange skoleelever som får komme inn av gangen.

Men er dette egentlig ok - å begrense adgangen til skoleungdom, på denne måten?

Nei, mener Barneombudet, som forteller at de får henvendelser fra nettopp skoleelever som opplever dette som diskriminerende.

LES OGSÅ: Denne dagligvarekjeden overvåker handlekurven din

- Ikke greit av butikkene

SKOLEELEV? Det er ikke første gang vi ser slike lapper på butikker her til lands. Er det ok å begrense adgangen til skoleelever på denne måten? Foto: BERIT B. NJARGA
SKOLEELEV? Det er ikke første gang vi ser slike lapper på butikker her til lands. Er det ok å begrense adgangen til skoleelever på denne måten? Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Thomas Wrigglesworth, som er seniorrådgiver i Barneombudet, forteller til Dinside at han har jobbet med nettopp denne problemstillingen tidligere.

Barneombudet syns ikke det er greit at butikker henger opp slike lapper, og han påpeker at det synes heller ikke de barna og ungdommene som jevnlig tar kontakt med dem om dette.

- Det oppleves som diskriminerende og noen ganger til og med nedverdigende. Butikkeierne tilegner dem egenskaper de i mange tilfeller ikke har, sier Wrigglesworth til Dinside.

Han sier videre at dette bekrefter at barn og unge fortsatt blir sett ned på – i alle fall av noen butikker, og at Barneombudet med jevne mellomrom får meldinger om at barn og unge blir mistenkeliggjort, at de blir snakket til i en spydig og frekk tone og at de ofte ikke blir tatt på alvor til tross for at de har helt ærlige hensikter.

Thomas Wigglesworth i Barneombudet. Foto: BARNEOMBUDET
Thomas Wigglesworth i Barneombudet. Foto: BARNEOMBUDET Vis mer


- Det er problematisk at denne aldersdiskrimineringen som ungdommer og skolelever opplever får stort sett gå sin gang i stillhet, og blir ofte sett på som legitimt. Mange ungdommer har blitt vant til nettopp denne behandlingen.

Fremfor å sette begrensninger på denne måten, som butikkeierne har anledning til, men som Barneombudet ikke anbefaler, råder de heller om å gå i dialog med skoleelevene og skolen og benytte muligheten til å bli bedre kjent med kundegruppen sin.

LES OGSÅ: Hva er best av rød og brun julebrus

Ble gjort i en kort periode

Vi har bedt Reitan Convenience, som står bak Narvesen-kjeden, om en kommentar til reaksjonen fra Barneombudet. Kommunikasjonssjef Ida Håvik, sier til Dinside at alle kunder er velkomne i deres butikker, uansett alder, og at det ikke er vanlig praksis blant deres kjøpmenn å legge begrensninger på antall skoleelever i butikk.

- I dette enkelttilfellet valgte kjøpmannen å gjøre dette for å håndtere uvanlig store menneskemengder og kø i kiosken i en svært kort periode. Lappen er nå fjernet, sier Håvik.

Den konkrete forklaringen til lappen i dette eksempelet, skal være at det på grunn av en kampanje dukket opp svært mange skoleelever samtidig.

- Altså ble dette gjort i en svært kort periode, av hensyn til de andre kundene. Det var såpass mange skoleelever inne i kiosken at det ble fullt inne i lokalet, sier Håvik.

At lappen ble hengende på inngangsdøra, skal ha vært en forglemmelse, og den skal nå være fjernet.

- Er det greit å utelukke en spesifikk kundegruppe på denne måten?

- Hadde man stengt ute en hel aldersgruppe, ville det selvsagt ikke vært greit. Men en antallsbegrensning av skoleelever for en veldig kort periode, er ikke det samme, sier Håvik, og understreker at dette ikke er vanlig praksis på Narvesen-kioskene.

LES OGSÅ: Samarbeider kjedene om prisene?

- Nei, dette er ikke diskriminering

Er det greit å begrense antallet skoleelever som kan komme inn på butikken?

(Avsluttet)
Ja, det er helt greit(46%) 1743
Nei, dette er ikke greit, og er diskriminerende(30%) 1145
Det kan kanskje være greit i noen tilfeller(24%) 937
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vi har kontaktet Virke, for å få deres syn på saken. Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i
Virke, mener dette ikke er diskriminerende.

- Nei, dette er ikke diskriminering. Dette handler om å ivareta sikkerheten til kundene, til butikken og sørge for en positiv handleopplevelse. Jeg tror at butikker som opplever store volum av kunder i korte perioder, for eksempel når det kommer store turistbusser, gjør akkurat det samme, sier Bjerke.

Han sier videre at det at butikker prøver å holde oversikt over kundene er viktig, både for å sørge for sikkerheten til kundene, forhindre trengsel og for å begrense faren for tyveri.

- Dette er jo spesielt for butikker og kiosker som ligger i nærheten av skoler, siden det kommer store grupper med kunder til bestemte tider, sier Brekke.

Ida Håvik trekker frem samme poeng, nettopp nærheten til skoler, og at dette nok også praktiseres for å ivareta sikkerhetshensyn, for eksempel i forhold til buyikktyveri.

LES OGSÅ: Slik er butikktyvenes triks

Begrenset adgang til andre kundegrupper?

Så er det jo nærliggende å spørre seg, om det ville være greit å begrense adgangen til andre kundegrupper, eksempelvis eldre over 70 år eller nordlendinger.

- De fleste ville blitt sjokkert hvis vi begrenset pensjonister, eller yrkessjåfører eller andre grupper å slippe inn. Som et tankeeksperiment er det likevel en god sammenligning, sier Wigglesworth i Barneombudet.

Håvik tror dette kunne vært aktuelt, i spesielle tilfeller.

- Teoretisk sett, hvis det raser inn så mange 70-åringer på en gang at de skaper trøbbel for andre kunder, så kunne det kanskje vært fornuftig å begrense antallet. Men det er ingen som har lyst til å utestenge kundegrupper, sier Håvik.

- Denne typen begrensning gjelder nok i spesielle tilfeller, når det kommer mange kunder samtidig, innen et lite tidsrom. Men det er ikke lov å legge begrensninger på en ensartet gruppe. Skulle man begrenset tilgangen for menn eller kvinner, så ville det ikke vært lov, sier Thor Martin Bjerke i Virke.

LES OGSÅ: For lav lønn på grunn av diskriminering? Sjekk hva kollegene dine tjener