Er det farlig å bake med sur melk?

Mange gjør det. Sjekk om det er trygt.

Sur melk i deigen er ikke å anbefale. Risikoen for å bli dårlig i magen er til stede. Foto: Colourbox
Sur melk i deigen er ikke å anbefale. Risikoen for å bli dårlig i magen er til stede. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes knapt noe bedre enn ferskt, hjemmebakt brød.

Imidlertid er det slik at mange av de som baker selv bruker sur melk i deigen. Både for å bruke opp rester, og for å få en syrligere smak på brødet.

Slik velger du riktig brød

De færreste ville vel finne på å drikke melk som er blitt sur. Så hvordan kan det ha seg at melk vi ellers blir dårlige av tilsettes i brøddeigen? Utgjør dette en helserisiko?

De medisinske ekspertene i helseavdelingen til forbrukervaktbikkja Consumer Reports har sett nærmere på problemstillingen.

Se vår store grovbrødtest!

Og svaret er...

I Norge blir det aller meste av melken pasturisert, for å forhindre sykdommer som tuberkulose og brucellose (maltafeber).

Pasteuriseringen reduserer også risikoen for at du pådrar deg andre alvorlige sykdommer ved å bruke melken, selv om den er gammel.

Her er de sunne julekakene

Helt trygg å bruke er sur melk imidlertid ikke. Pasteurisering tar ikke nødvendigvis knekken på alle potensielt farlige bakterier. Når melken blir sur øker forekomsten av bakterier som kan gi deg magesmerter, kvalme og diaré.

Varmen fra stekeprosessen ødelegger mange av bakteriene som kan gi magetrøbbel, men helseekspertene hos Consumer Reports sier bruk av sur melk i deigen likvel ikke er verdt risikoen.

De anbefaler heller å tilsette litt eddik eller sitronsaft i den friske melken (cirka en spiseskje per 2,5 desiliter melk). Dette gir den litt syrlige smaken i brødet som mange er ute etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer