Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Er det din lykkedag?

Er du en overtroisk ung mann? Da er du ekstra utsatt for å spille bort alt du eier og har.

Det er en stor overvekt av unge mennesker som opplever å få problemer på grunn av pengespill, og menn har oftere problemer enn kvinner. Felles for alle er en overdreven tro på egen vinnerlykke og "magisk tenkning" omkring utfallet av spillet.

- Disse trekkene ligner på trekk hos såkalte problemspillere, eller spilleavhengige. Derfor kan vi anta at personene i denne gruppen står i risiko for å utvikle alvorlige pengespillproblemer, sier Ingeborg Lund, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus.

Kortvarig glede i et liv som mangler positive erfaringer, kjennetegner spilleavhengige, mener forskerne:

Mange i faresonen
I en studie som Lund har utført, basert på tall fra en befolkningsundersøkelse i 2002, kom hun fram til at rundt tre prosent av befolkningen kan betegnes som risikospillere. Det er en kraftig overvekt av unge i gruppen: Hele 15 prosent av risikospillerne er mellom 15 og 17 år, og 8 prosent er mellom 18 og 24 år.

- Ting tyder på at antall risikospillere har økt. Med tanke på at såpass mange av dem er unge, kan det bety at vi vil få flere problemspillere i framtida, sier forskeren.

Ifølge Lund er det første gang noen tar for seg spillerne som befinner seg i risikosonen for å bli avhengige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble nylig ble presentert i tidsskriftet Journal of Gambling Studies.

Klarer du ikke forlate dataen din? Da er du kanskje avhengig:

Nybegynnerflaks
Nesten en av ti risikospillere bruker daglig penger på pengespill, og mer enn halvparten spiller minst én gang i uka. Dette er mindre enn hos spilleavhengige, men mye mer enn hos personer som ikke har problemer.

Risikospillerne kjennetegnes også av en ukuelig optimisme, ifølge Lund. De har ofte hatt nybegynnerflaks, og halvparten tror at de kommer til å få en stor gevinst en dag. Hvis de har en dårlig dag, er det på grunn av uflaks. Og opptil tre av ti tror de kan påvirke utfallet gjennom ting de tenker eller gjør mens de spiller.

Vil stoppe spillegalskapen
Denne overtroen kommer til syne relativt tidlig i en spillekarriere, og bør kunne brukes i forebyggende arbeid knyttet til pengespill, mener Lund.

- Personer som står i fare for å bli spilleavhengige, kan for eksempel læres opp i hvor liten sjanse det egentlig er å vinne i Lotto, forklarer forskeren.

Unge er generelt mer påvirkelige, og kan derfor også lettere utvikle spilleavhengighet enn voksne, ifølge Sosial- og helsedirektoratet.

- I regi av handlingsplanen mot pengespillproblemer er det satt i gang en rekke tiltak, både for å forebygge og behandle pengespillproblemer. Denne undersøkelsen vil være et av flere viktige grunnlag for videreføringen, sier seniorrådgiver Jon Nysted.

Mange tusen nordmenn er sex-avhengige. Er du blant dem?