Er brødskalaen misvisende?

Det hevder Forbrukerrådet, som mener merkeordningen må endres.

<b>MISVISENDE?</b> Forbrukerrådet mener Brødskala-merket er misvisende. Foto: BERIT B. NJARGA
MISVISENDE? Forbrukerrådet mener Brødskala-merket er misvisende. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Forbrukerrådet har sett nærmere på merkingen av brød i dagligvarebutikkene. De mener brød ofte er feilaktig merket, og hevder at brødskalaen er misvisende

- Grovt brød er sjelden så grovt som det utgir seg for å være. Brødskalaen, som er utviklet for å gjøre det enkelt for forbruker å vurdere grovhet på brød, er mer enn moden for revidering, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også hvor brødet du spiser, egentlig kommer fra.

Beregningsmetoden må endres

Problemet med Brødskalaen er ifølge Forbrukerrådet at beregningsmetoden som ligger til grunn i Brødskalaen, gjør at brødene ikke er så grove som merket gir inntrykk av.

- Det er feil å gi forbrukerne inntrykk av at et brød er grovt når det hovedsakelig er bakt på fint mel og gluten, men tilsatt kli. Det strider med både sunn fornuft og etablerte definisjoner, sier Gunstein Instefjord.

Han sier til DinSide at de mener kli bør holdes utenfor når man bergener grovhet på brødet.

- Matvarebransjen eier merket og har ansvaret for at det ikke er misvisende. Vi forventer at bransjen nå tar en gjennomgang, slik at merket faktisk gir oss riktig informasjon, sier Gunstein Instefjord.

Her kan du lese mer om Brødskalaen.

Dette svarer bransjen

Roald Gulbrandsen, direktør i NHO mat og drikke, forteller til DinSide at det er de som eier merkeordningen Brødskalaen.

De har lest rapporten fra Forbrukerrådet, og sier at grovhets-beregningene de gjør bygger på Mattilsynets forståelse av hva som definerer grovt brød.

- Hvis de endrer sin fortolkning, vil vi se på våre kriterier for Brødskalaen, sier Guldbrandsen til DinSide.

Forbrukerrådet anbefaler i sin rapport at Mattilsynet reviderer definisjonen av «grovt brød».

Samtidig påpeker Anders Vangen, leder i Baker- og konditorbransjens landsforening at Forbrukerrådet selv var med på å støtte utregningsmetoden som de nå kritiserer, da merkeordningen ble lansert.

Samtidig mener han merkeordningen gir god informasjon om grovhet på brødet til forbrukeren.

Gulbrandsen legger til at de selv har hatt en gjennomgang av merkeordningen, og hvordan det er utarbeidet. Merket vil bestå slik det er i dag, men på brødemballasjen vil det bli lagt til en grovhetsprosent, som skal være plassert like ved merket til Brødskalaen.

Les mer om mat og dagligvarer på DinSide