<b>Ikke så farlig som du tror:</b> Ingen undersøkelser tilsier en åpenbar sammenheng mellom skader og bedriftsidrett.  Foto: Colourbox.com
Ikke så farlig som du tror: Ingen undersøkelser tilsier en åpenbar sammenheng mellom skader og bedriftsidrett. Foto: Colourbox.comVis mer

Er bedriftsidrett farlig?

Knall, fall og overdreven entusiasme - går vinninga opp i spinninga når kolleger begynner å trene sammen?

- Bedriftsidrett er nok den farligste idretten av alle. Godt voksne folk som tror de er like kjappe som da de var tenåringer, som braser inni hverandre på fotballbanen og i bandyhallen. Større vekt, tregere reaksjon, og lunta er kortere enn noen sinne.

Det skriver en leser i debattforumet på DinSide Helse, etter vi publiserte artikkelen: Hva er den farligste vinteridretten. Her kom det fram at idretter med mye fart og akrobatikk er mer risikofulle enn utholdenhetsgrener.

Hopping og alpine grener er blant idrettene som gir de mest alvorlige skadene på elitenivå, men verst av alle er ishockey. Om sommeren ser man mye skader i fotballen, og det er omtrent to skader per eliteutøver per sesong.

Men hvordan er det egentlig med vanlige mosjonister og bedriftsidretten? Holder du deg bevisst unna denne fordi den kan gå på helsa løs?

Her skal vi rett og slett avsløre noen myter.

LES OGSÅ: For travel til å trene? Det er en dårlig unnskyldning

Tror de er tenåringer

Det er nok mange som spør seg selv om det er noen vits å drive med bedriftsidrett. For det er da virkelig bare gamle menn som sparker fotball inntil de skader både seg selv og andre..?

Neppe. Dette er nok heller bare blant flere gamle myter om bedriftsidrett. Sannheten er heller at den har forandret seg mye de siste årene, bekrefter Bedriftsidretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Slik får du en sprek dag på jobb. Det tar bare en halvtime

Svært få skader

- Vi har ingen undersøkelser som tilsier en åpenbar sammenheng mellom skader og bedriftsidrett. Vårt inntrykk er at dette er en av de største mytene knyttet til bedriftsidretten. På våre NM-arrangementer og andre større arrangement, er ambulanse og førstehjelpsutstyr tilgjengelig, men arrangørene kan melde om at dette sjelden er i bruk, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Ingunn Haavi Finstad i Bedriftsidretten, som er et av de største særforbundene i norsk idrett, med 296 000 medlemmer fordelt på rundt 4 200 bedriftsidrettslag.

Hun minner om at regelmessig fysisk aktivitet virker inn på den enkeltes helse, og smitter over på arbeidsmiljøet og arbeidskapasiteten. Bedriftsidretten jobber aktivt med på redusere antall inaktive.

Haavi Finstad tar avstand fra Per Inge Torkelsens påstander i boken mange kjenner til «Den store stygge idrettsboka», der han omtaler idrettens negative sider, og snakker blant annet idrettsskader. Denne utgivelsen endte for øvrig med at humoristen og forfatteren ble saksøkt av tidligere spydkaster Trine Hattestad.

På tide å bli medlem på et treningssenter? Her er de nyeste sentrene

Bare 17 prosent er aktive

- Per dags dato er det kun 17 prosent av befolkningen som er aktive i de anbefalte 30 minuttene hver dag. Dette er bakgrunnen for at vi jobber aktivt med å motivere inaktive til varig livsstilsendring, sier Haavi Finstad.

Hun er ikke enig i myten om gamle, utrente menn som skader seg når de deltar i bedriftsidrett.

- Vi tror på arbeidsplassen som en arena for fysisk aktivitet. Her treffer vi folk der hvor de oppholder seg til daglig. Med bedriftsidrett får de anledning til å være fysisk aktive i et miljø som oppleves som ufarlig, lett tilgjengelig og tilpasset deres daglige gjøremål og bevegelsesmønster, sier hun.

Les også: Sats på smugmosjon

Redd for skader?

Men selv om det ikke er så risikofylt å drive med bedriftsidrett som mange har trodd, påpeker imidlertid professor Roald Bahr ved Norges idrettshøgskole at det forekommer skader innen bedriftsidretten også.

- De største forskjellene mellom bedriftsidrett og annen idrett er at utøverne/spillerne er eldre og at enkelte kan mangle det nødvendige treningsgrunnlaget for å delta i konkurranse. Alderen er en risikofaktor for skader, og den kan man jo ikke gjøre stort med. Men treningsgrunnlaget er det mulig å gjøre noe med, sier han til DinSide Helse, og gir dette rådet:

- Ikke gyv løs på konkurranser innen bedriftsidretten uten å ha gjort hjemmeleksa, sier han og viser til nettsiden Skadefri.no der du får tips til hvordan du kan redusere risikoen for å skade deg.

Les også: Huden fikser tennisalbuen

To store kampanjer

Haavi Finstad minner om de to nasjonale aktivitetskampanjene som Bedriftsidrett står bak: Sykle til Jobben om våren og Aktiv med Jobben om høsten. Kampanjenes formål er å motivere flere til å øke hverdagsaktivitet.

- Mange av deltakerne får «blod på tann», og opplever kampanjene som det som skal til for at de kommer i gang med en mer aktiv livsstil. Begge kampanjer hadde i 2009 en økning på 40 prosent flere deltakere. Dette er vi godt fornøyd med, samtidig som vi vet at vi fortsatt har et stort potensial å vokse videre på. Vi er nå i full gang med planleggingen av vårens Sykle til Jobben. Påmeldingen åpner 17. mars, og kampanjestart er 4. mai, sier hun, og røper at årets sykkelkampanje er linket opp mot Google Maps, der blant annet lagkameratens aktivitet også blir synlig på «ditt» kart.

Les også: Skal du investere i et treningsapparat? Her er det beste

Vil du gjerne komme i gang med treningen, men synes ikke bedriftsidrett er noe for deg? Sjekk ut Personligtrening.no. Her vil en personlig trener hjelpe deg med å nå dine mål.