Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller.  Foto: Colourbox
Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller. Foto: ColourboxVis mer

Er barnefedme mishandling?

Debatten raser i USA. Hva mener du?

Jerri Gray (49) fra South Carolina i USA ble arrestert i juni og tiltalt for forsømmelse av sønnen Alexander Draper (14).

Gutten veier 252 kilo, og dette er årsaken til at moren nå skal for retten. Påtalemyndigheten mener hun har utsatt sønnen for «urimelig skaderisiko» fordi vekten hans er «alvorlig og helsetruende».

Mange unge er tunge

Visste ikke hva han spiste

Jerri Gray har forklart at hun har forsøkt å følge myndighetens retningslinjer for sunn ernæring, men at Alexander er blitt overvektig fordi hun har jobbet på kveldene og ikke har hatt anledning til å følge med på det han har spist.

Unge tror de lever sunt

Hva mener du?

Er det mishandling å la barn bli sykelig fete? (Avsluttet)
Ja(93%) 314
Nei(7%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hennes forsvarer, Grant Varner, mener moren ikke kan klandres for guttens tilstand, og sier til USA Today at det også er sannsynlig at gutten har fått mat av venner på skolen, eller har kjøpt seg det han har hatt lyst til å spise selv.

Barnet blir hva du spiser

- Dreper med mat

Kritikerne er imidlertid ikke nådige. De mener moren er skyldig i barnemishandling.

- Hvis du gir barnet ditt gift, blir du stilt for retten. Men å drepe dem med mat ser ut til å være greit, sier sunnhetseksperten Ron Jones til USA Today.

Hvor mye veier barnet ditt?

- Pandoras eske

Debatten raser i USA etter at historien om mor og sønn ble kjent. Fedme er et stort problem i hele befolkningen, og mange mener man bør straffe foreldre som lar barna bli sykelig overvektige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grays advokat sier imidlertid at å finne henne skyldig ville være å sette en presedens for denne type saker, som ville åpne Pandoras eske.

Dette blir du feit av

Det kan hende han har rett i det. 30 prosent av amerikanske barn i alderen 10-17 år er overvektige eller lider av fedme.

I en norsk tredjeklasse er cirka 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene overvektige eller fete, ifølge tall fra undersøkelsen «Barns vekst i Norge 2008», utført av Folkehelseinstituttet.

Alexander Draper bor nå hos fosterforeldre.