Enorme prisforskjeller på reseptfrie legemidler

Du kan spare mye penger de mest populære reseptfrie medisinene, viser en omfattende pristest utført av Statens legemiddelverk.

En prisundersøkelse utført av Statens Legemiddelverk viser store prisforskjeller på de vanligste reseptfrie medisinene. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
En prisundersøkelse utført av Statens Legemiddelverk viser store prisforskjeller på de vanligste reseptfrie medisinene. Foto: Per Ervland/Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens legemiddelverk har gjennomgått prisene på de mest populære reseptfrie medisinene i Norge.

I år har Legemiddelverket gått gjennom prisene på de vanligste reseptfrie legemidlene i til sammen 41 dagligvarebutikker, kiosker, helsekostforretninger og apotek på Østlandet.

Konklusjonen er krystallklar:

Det er enorme prisforskjeller på medisinene, og du sparer mest ved å handle i dagligvarebutikkene.

Mye å spare

På det meste kan du spare mellom 60 og 70 prosent på de mest populære medisinene. For eksempel får du en pakke Ibux (200 mg tabletter) for 35,50 kroner på Rimi, mens gjennomsnittlig pris er 45,57 kroner. Kjøper du den samme pakken med smertestillende tabletter på bensinstasjonen Esso, må du ut med 59,50 kroner, eller drøyt 68 prosent mer enn på Rimi.

En pakke Paracet (500 mg 20 stk tabletter) koster bare 26 kroner på Rema 1000, mens du må betale 42 kroner på Shell 7-eleven.

En vanlig pakke med Otrivin nesespray koster 44,90 på Kiwi, men vil du virkelig punge ut kan du kjøpe den på Shell 7-eleven, der du må ut med 75 kroner for den samme flasken.

Prisforskjeller på reseptfrie legemidler
 BilligstSnittDyrestDifferanse
kroner
Differanse
prosent
Ibuprofen Ibux
tab 200 mg 20 ENPAC
35,5045,5759,5024,0068
Paracetamol Paracet
tab 500 mg 20 ENPAC rund
26,0033,5342,0016,0062
Xylometazoline Otrivin nesespray
1 mg/ml u/kon 10 ml
44,9056,6875,0030,1067
>>> Se alle prisene her

Ikke overrasket over store prisforskjeller

Seksjonssjef Helga Festøy i Legemiddelverket sier det er viktig å kontrollere prisene på legemidler som selges i butikk, kiosker og apotek.

Helga Festøy, Seksjonssjef i Statens Legemiddelverk Foto: Legemiddelverket
Helga Festøy, Seksjonssjef i Statens Legemiddelverk Foto: Legemiddelverket Vis mer


- Slike undersøkelser informerer folk om at det er store prisforskjeller på legemidler, og at det lønner seg å følge med på prisene, sier Festøy.

Hun er ikke overrasket over at de store prisforskjellene som undersøkelsen avdekker.

- Nei, vi har gjort tilsvarende undersøkelser i flere år, og resultatene likner på det vi har sett tidligere. Vi har ikke sett noen store endringer, sier Festøy til DinSide.


Dyrest på bensinstasjoner

Undersøkelsen viser at det er dagligvarebutikkene som leder an prisløpet på medisiner. Skal du handle de vanligste reseptfrie legemidlene er det rett og slett smartest å ta turen til en dagligvarebutikk.

Helsekostforretninger er drøyt 5 prosent dyrere på vanlige legemidler, mens apotekene henger litt etter i pris. Nettapotekene, som er pristestet for første gang i år, er cirka 18 prosent dyrere enn dagligvareforretningene på de tre vanligste medisinene. Kjedeapotekene er 21 prosent dyrere, mens uavhengige apotek er 24 prosent dyrere. Apotekene har riktignok som regel alternativer til de kjente merkene, som ligger på samme nivå som merkevarene i dagligvarebutikkene.

Dyrest av alt er det å handle på bensinstasjonene, der prisene er i snitt 37 prosent høyere enn i dagligvarebutikkene.

image: Enorme prisforskjeller på reseptfrie legemidler


Dyrere å handle på apotekene

Det er syv år siden det ble tillatt å omsette legemidler utenfor apotekene. Økt konkurranse burde kanskje tilsi priskonkurranse, men de siste årene ser det ikke ut til at apotekene har ønsket å være med på priskjøret.

De reelle prisene i apotekene har økt med 5,4 prosent siden 2008, mens prisene i andre utsalg faktisk har sunket. De reelle prisene på populære medisiner har i den samme perioden falt med 0,6 prosent i andre utsalgssteder.

For første gang har Legemiddelverket prissjekket nettapotekene, så det er vanskelig å si noe om prisutviklingen der de siste årene. Men undersøkelsen konkluderer med at nettapotekene som ikke var en del av en kjede var billigere en de fysiske apotekutsalgene. Nettstedene som tilhørte kjeder hadde derimot de samme prisene som sine fysiske apotek.

STOR PRISTEST PÅ DINSIDE:

I denne butikken er åtte av ti varer BILLIGST!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!