<strong><B>DYR VEI FRA BUTIKK TIL HJEM:</strong></b> Her er noen av de heteste produktene i norske elektronikk-butikker akkurat nå. Men å få varene tilsendt kan bli en dyr affære. Foto: DinSide
DYR VEI FRA BUTIKK TIL HJEM: Her er noen av de heteste produktene i norske elektronikk-butikker akkurat nå. Men å få varene tilsendt kan bli en dyr affære. Foto: DinSide Vis mer

Enorme prisforskjeller på frakt

Stor pristest av frakt i syv av landets største nettbutikker.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen lett oppgave å navigere seg gjennom prisjungelen på nett. Det du til slutt må betale avhenger ikke bare av selve prisen på produktet, men også hvor mye du må betale i fraktkostnader.

For eksempel selger nettbutikken DustinHome.no de populære høretelefonene Koss Porta Pro Red til en svært så attraktiv pris, faktisk billigere enn i de fleste andre tilsvarende butikker.

Men: Legger vi til den stive fraktprisen, blir prisen plutselig betydelig høyere. Faktisk blir totalkostnadene hele 35 prosent høyere mer enn annonsert pris.

Favoritt-nettbutikker

For å kartlegge fraktprisene til noen av landets største og mest populære nettbutikker, har vi valgt ut 37 produkter i syv forskjellige elektronikk-nettbutikker og funnet ut hvor mye du må punge ut i frakt.

I denne pristesten har vi valgt å sjekke prisene i de fire store elektronikkjedene Elkjøp, Lefdal, Siba og Expert. DinSides lesere har tidligere kåret Komplett, Mpx og Dustin Home til deres favorittnettbutikker, derfor er disse butikkene også inkludert i denne pristesten.

Se alle prisene nederst i artikkelen!

Samme eier

Det er kanskje ikke så overraskende at Elkjop.no og Lefdal.com har tilsvarende fraktpriser; de har jo også de samme eierne. Det samme gjelder Mpx.no og Komplett.no, som har nesten helt identiske fraktpriser, og samme eier.


Disse er billigst

Elkjop.no og Lefdal.com seiler opp som butikkene med de suverent laveste fraktkostnadene. Det koster hele 13 prosent mer å sende varene fra Expert.no, som ligger på en tredjeplass i denne pristesten.

Testens dyreste nettbutikk er uten tvil «nykommeren» DustinHome.no Den svenske elektronikkgiganten etablerte seg i Norge i fjor, og selv om den til tider kan by på noen riktig gode tilbud, bidrar de stive fraktprisene til at varene ofte blir mye dyrere enn først antatt.

Legger vi sammen alle fraktkostnadene i denne pristesten, ser vi at vi betaler over dobbelt så mye i frakt ved å kjøpe varene på DustinHome.no i stedet for på Elkjop.no eller Lefdal.com.

<strong><B>TOTALSUMMEN:</strong></b> Totalprisen inkluderer bare fraktprisene på varer som alle nettbutikkene kunne tilby.
TOTALSUMMEN: Totalprisen inkluderer bare fraktprisene på varer som alle nettbutikkene kunne tilby. Vis mer


Enkelt prissystem

På den positive siden har DustinHome.no relativt stabile og enkle fraktpriser å forholde seg til. De har stort sett to eller tre forskjellige priser du må huske.

Med mindre du skal kjøpe noe stort, som en flatskjerm for eksempel, kan du regne med å betale 99 kroner i frakt, noe som gjør at du lett kan regne ut hvor mye du egentlig må betale for varen.

En rekke av de andre nettbutikkene opererer med mange forskjellige fraktpriser, som til tider kan være vanskelig å forholde seg til.

Størrelsen teller

Kanskje ikke så overraskende er det de store produktene som er dyrest å sende. TV-er kan koste alt mellom litt over en hundrelapp til cirka tusen kroner å sende.

I denne pristesten har vi konsekvent valgt billigste fraktalternativ, noe som på Elkjop.no og Lefdal.com i snitt tilsvarer 116 kroner. Disse butikkene har også dyrere alternativ, som inkluderer hjemkjøring og utpakking av produktet, men dette har vi altså ikke tatt høyde for i denne omgang.

Billigst er det selvsagt å sende produkter som får plass i postkassen, men vær oppmerksom på store prisforskjeller. Elkjop.no og Lefdal.com tar bare en tikroning får å sende spill hjem til deg, mens testens taper, DustinHome.no ber deg om å punge ut 99 kroner.

Om pristesten

  • Oversikten over nettbutikkenes fraktpriser er en del av en større pristest av elektronikk i noen av landets største nettbutikker. Følg med de neste dagene når DinSide kommer med flere spennende resultater fra den omfattende pristesten.
  • Utvalget av varer er plukket ut før prisene ble samlet inn. Det betyr at vareutvalget ikke er påvirket av eventuelle kampanjer eller profilerte produkter i de forskjellige nettbutikkene. Valget av varer baserer seg blant annet på grundige produkttester utført av DinSide og ITavisen, samt topplister over mest solgte varer. For eksempel er utvalget av data- og tv-spill valgt på bakgrunn av bestselgerlistene til bransjemagasinet Farojournalen.
  • Valget av butikker i denne pristesten er basert på sjanger (elektronikk), størrelse og popularitet blant DinSides lesere.
  • De aller fleste nettbutikkene har flere forskjellige fraktalternativer. Vi har konsekvent valgt den billigste løsningen. Flere av butikkene tilbyr henteordninger, slik at du kan hente varen i butikkens varehus, men vi definerer ikke dette som frakt, derfor har vi heller ikke tatt hensyn til disse alternativene i denne pristesten. Her kan du forøvrig lese mer om konseptet med å kjøpe på nett, hente i butikk.
  • Enkelte butikker tar forskjellige priser alt ettersom hvor i landet du vil sende varen. Vi har for ordens skyld forutsatt sending til hovedstaden. Fraktprisene kan derfor være både høyere og lavere til andre steder i landet.
  • Prisene er hentet inn i uke 37, 2010. Prisene i de forskjellige kategoriene ble hentet inn på forskjellige dager. Prisene på spill, spillkonsoller og spillutstyr ble hentet inn tirsdag 14. september, prisene på mobiltelefoner, blu-ray- og mediespillere og mp3-spillere ble hentet inn onsdag 15. september, mens prisene på TV og annen elektronikk ble hentet inn fredag 17. september 2010.
  • DinSide tar forbehold om feilprising og eventuelle endrede priser.

<strong><b>PRISER MED GRÅ BAKGRUNN:</strong></b> Priser merket med grå bakgrunn er estimerte fraktpriser. I enkelte tilfeller har ikke butikken opplyst hvilke fraktpriser som gjelder. I disse tilfellene har DinSide beregnet fraktprisen ut fra prisene på tilsvarende produkter i samme nettbutikk.
PRISER MED GRÅ BAKGRUNN: Priser merket med grå bakgrunn er estimerte fraktpriser. I enkelte tilfeller har ikke butikken opplyst hvilke fraktpriser som gjelder. I disse tilfellene har DinSide beregnet fraktprisen ut fra prisene på tilsvarende produkter i samme nettbutikk. Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer