Enoksen dropper lyspæreforbud

Nordmenn kan belage seg på å få bruke normale lyspærer i lang tid framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) vil likevel ikke innføre forbud mot den tradisjonelle glødelampen.

Enoksen sa i vår at han vurderte å innføre lyspæreforbud, slik blant annet Australia gjør fra 2009 og Canada tre år senere.

SMART: Vær miljøvennlig, spar penger

Helomvending

Men nå er det klart at Olje- og energidepartementet ikke har planer om å innføre et ensidig forbud mot glødelamper. Det bekrefter statssekretær Anita Utseth overfor Teknisk Ukeblad.

Enoksen tar glødelampen inn i varmen igjen. Foto: Olje- og Energidepartementet Foto: OED
Enoksen tar glødelampen inn i varmen igjen. Foto: Olje- og Energidepartementet Foto: OED Vis mer


En sparepære bruker rundt 80 prosent mindre energi enn den tradisjonelle glødelampen, men ulempene ved en overgang til sparepærer er mange. Hver sparepære inneholder rundt 5 milligram kvikksølv, og en overgang til sparepærer kan derfor føre til store kvikksølvutslipp mener Petter Haug, administrerende direktør i Norsk kunnskapssenter for lys, Lyskultur.

Betaler du for mye for strømmen din? Sjekk DinSides Strømkalkulator

Full støtte til Enoksen

- Politikerne har veldig lett for å hive seg på trender. Dette forslaget hadde potensial til å skape Norge om til et dumpingland for sparepærer av dårlig kvalitet fra Asia, fordi vi ikke har kontrollrutiner for innføring av sparepærer til Norge, sier Haug til TU.no.

I Bellona er de også glade for at forslaget er forkastet.

- Hvis man skulle innført et forbud, måtte man i det minste ha gjort en utredning på hvor mye mer kvikksølvavfall det ville generere. Det hadde ikke myndighetene oversikt over, sier ingeniør og fagansvarlig for miljøgifter i Bellona, Marius Dalen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!