Enoksen dropper lyspæreforbud

Nordmenn kan belage seg på å få bruke normale lyspærer i lang tid framover.

Energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) vil likevel ikke innføre forbud mot den tradisjonelle glødelampen.

Enoksen sa i vår at han vurderte å innføre lyspæreforbud, slik blant annet Australia gjør fra 2009 og Canada tre år senere.

SMART: Vær miljøvennlig, spar penger

Helomvending

Men nå er det klart at Olje- og energidepartementet ikke har planer om å innføre et ensidig forbud mot glødelamper. Det bekrefter statssekretær Anita Utseth overfor Teknisk Ukeblad.

Enoksen tar glødelampen inn i varmen igjen. Foto: Olje- og Energidepartementet Foto: OED
Enoksen tar glødelampen inn i varmen igjen. Foto: Olje- og Energidepartementet Foto: OED Vis mer


En sparepære bruker rundt 80 prosent mindre energi enn den tradisjonelle glødelampen, men ulempene ved en overgang til sparepærer er mange. Hver sparepære inneholder rundt 5 milligram kvikksølv, og en overgang til sparepærer kan derfor føre til store kvikksølvutslipp mener Petter Haug, administrerende direktør i Norsk kunnskapssenter for lys, Lyskultur.

Betaler du for mye for strømmen din? Sjekk DinSides Strømkalkulator

Full støtte til Enoksen

- Politikerne har veldig lett for å hive seg på trender. Dette forslaget hadde potensial til å skape Norge om til et dumpingland for sparepærer av dårlig kvalitet fra Asia, fordi vi ikke har kontrollrutiner for innføring av sparepærer til Norge, sier Haug til TU.no.

I Bellona er de også glade for at forslaget er forkastet.

- Hvis man skulle innført et forbud, måtte man i det minste ha gjort en utredning på hvor mye mer kvikksølvavfall det ville generere. Det hadde ikke myndighetene oversikt over, sier ingeniør og fagansvarlig for miljøgifter i Bellona, Marius Dalen.