Enklere med EURO

Se hvordan Euroen kommer til å se ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Slik ser 500 Euro ut.
Slik ser 500 Euro ut. Vis mer

Den 1. januar 2002 innføres den nye europeiske valutaen Euro. Reiser du mye i Europa, betyr det at hverdagen kan bli enklere for deg.

I stedet for å veksle frem og tilbake mellom valutaer, kan du nå nøye deg med én enkelt valuta. Du slipper også å betale flere vekslingsgebyrer dersom du skal besøke flere land i Europa på en gang.

Gjennomsiktige priser

Det blir enklere å sammenligne priser over landegrensene i Europa.

Uansett om det gjelder hotellpriser eller ekte tepper, kan du raskt sjekke om det er Nederland eller Belgia som er billigst. Valutaomregning innen Euroland er over og ut.

Ute og inne

Ikke alle medlemmer av EU er med i valutasamarbeidet. Sverige, Danmark og Storbritannia har alle valgt ikke å innføre Euroen.

Reiser du til ett av disse landene, må du altså fremdeles ha med kroner og pund.

Men går turen til Belgia, Tyskland, Spania, Frankrike, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Østerrike, Portugal, Finland eller Hellas, trenger du bare Euro. Enkelt og greit.

Klikk på lenken øverst for å se hvordan de nye myntene og sedlene kommer til å se ut.

Gyldig til 2012

Euroen blir altså tatt i bruk i de tolv EU-landene fra 1. januar 2002. Men i to måneder, altså frem til den 1. mars, er det ennå mulig å betale med de gamle valutaene. Men vekslingspenger vil bli utbetalt i Euro. For noen EU-land, for eksempel Nederland, er fristen 1. februar.

Etter 1. mars vil Euroen kun være gyldig når du skal handle i europeiske butikker. Det betyr ikke at dine tyske Mark og franske Franc er null verdt den 2. mars 2002. I ti år fremover vil det være mulig å gå i banken og få pengene vekslet til Euro, eller norske kroner. Så det er altså ingen grunn til stress og mas.

Blir Norge med?

Norge har foreløpig valgt å stå utenfor EU, og dermed det europeiske valutasamarbeidet. Men kan det skje endringer, og når kan dette eventuelt skje?

- Jeg tror at Norge kan bli medlem av EU rundt 2005, sier Gunnar Bolstad som er generalsekretær i Europabevegelsen.

Han mener at innførselen av Euro vil sette i gang en debatt rundt et norsk EU-medlemskap.

Leder i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, har en annen oppfattelse.

- Jeg tror ikke at Norge kommer til å melde seg inn i fellesskapet slik som det utvikler seg nå, sier Gjelsvik.

Han fremhever blant annet at det i norske meningsmålinger er en stabil motstand mot EU på om lag 60 prosent, samtidig som 40 prosent er for. Her er de som svarer "vet ikke" tatt bort i prosentutregningen.

Hva mener du? Si din mening nedenfor.Kilder:
Den Europeiske Sentralbank (ECB)
Danmarks Nationalbank
Gjensidige NOR Sparebank
Europahuset
Europabevegelsen
Nei til EU