Enklere astmamedisin

- Mange astmapasienter bruker feil medisin til feil tid, sier overlege Leif Bjermer. Nye to-i-ett-medisiner kan gjøre behandlingen enklere.

To av tre astmatikere bruker ikke medisinen slik de skal, eller de oppsøker ikke lege for behandling. - Hovedårsaken er trolig den kompliserte behandlingen med flere ulike medisiner, sier professor Leif Bjermer, regionsykehuset i Trondheim.

Astma skyldes betennelse i slimhinnene i luftveiene. Det fører blant annet til at luftveiene trekker seg sammen, og det blir vanskelig å puste. Astmapasienter må derfor bruke minst to typer medisin. En type demper betennelsesreaksjoner og forbygger anfall. En annen type får musklene i bronkiene til å slappe av slik at luften kan passere. Mange unnlater å bruke forebyggende medisiner og satser på anfallsmedisin.

To virkestoffer i en medisin
Nå finnes det medisiner med to virkestoffer, det gjør medisinbruken enklere. Disse medisinene kan brukes som anfallsmedisin, samtidig inneholder de et betennelsesdempende middel som forebygger nye anfall. Den nyeste to-i-ett-medisinen er Symbicort som nylig ble godkjent av Statens legemiddelkonttroll.

Med den nye medisintypen kan pasientene ta medisin i takt med at symptomene varierer. Når man inhalerer medisinen, forebygger man både betennelse i luftveiene og man får avslapping i trange luftveier. Behandlingen skal tilpasses den enkelte pasient og medisinen kan tas inntil fire ganger daglig. For de fleste astmatikere, er medisiner som Symbicort tilstrekkelig for å holde sykdommen i sjakk.

Følger behandlingen
- Mange pasienter synes de har for mange medisiner å forholde seg til og følger derfor ikke behandlingsopplegget. Vi har tidligere sett at kombinasjonsmedisiner er gunstig for å få pasientenen til å følge opp behandlingen. Når man bare har én inhalator å forholde seg til, vil trolig dette bidra til at flere tar medisinen slik de skal, sier professor Bjermer.

Han understreker at astma er en kronisk sykdom. Pasienter med lettere plager kan likevel klare seg uten medisin i perioder eller kun ta medisin ved behov. Dersom legen ikke gir annen beskjed, må pasientene ta medisin for å forebygge, også i perioder når de føler seg friske, sier Bjermer.
Han anbefaler et legebesøk for dem som i en lengre periode har slitt med tung pust eller forkjølelse som ikke gir seg. dette kan være de første symptomer på astma. Dersom rett diagnose blir stilt, og pasientene får den behandlingen de har behov for, vil de fleste få livskvaliteten tilbake og leve et normalt liv.

Mozon.no, 05.12.2001