Enklere å krympe telefonregningen

Med fast forvalg kan du fra i juni i år slippe å taste 15-ett-eller-annet for å få lavere telefonregning.

Du kan ringe med andre operatører enn Telenor for å spare litt på telefonregningen din nå også. Gjennom å melde deg inn hos Telia og/eller Tele2 kan du spare store summer på telefonregningen dersom du ringer en del. Prøver du DinSides telefonkalkulator vil du kunne se hvilken operatør som er billigst til det nummeret du taster inn. Men det er ikke til å komme forbi at det kan være vanskelig å huske prefikset før du ringer. Og det taper både du og operatørene på.

Et fast forvalg fra juni

Men nå har Post- og Teletilsynet (NPT) vedtatt at du innen 1. juni i år skal få tilbud om å slippe dette. Ved å melde fra til den tilbyderen du ønsker å ha som forvalg, skal du innen fem dager få muligheten til å ringe dit du vil med det selskapet du har valgt uten først å slå et 15xx prefiks. Dette er første fase av systemet med fast forvalg. I følge vedtaket fra NPT skal du i sommer kunne velge mellom følgende:

  • 1: Alle innenlands oppringninger til faste og mobile nummer som starter med 2, 3, 5, 6, 7 og 9, samt alle telefoner til utlandet (starter med 00).

  • 2: Alle innenlands oppringninger til faste nummer utenfor eget hjemfylke, innenlands til mobil, samt til utlandet.

  • 3: Alle innenlands oppringninger til mobil samt til utlandet.

  • 4: Alle oppringninger til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan i tillegg fortsette å bruke prefiks fra andre leverandører.

Tele 2 er billigst både på fjernsamtaler, mobil og utenlandssamtaler dersom vi holder rabattordninger som Familie og Venner etc. utenfor. Derfor bør du som ringer disse nummertypene ofte velge alternativ 2 og heller bruke prefiks for Telia på samtaler i deres lokalsoner, gitt at takstene holder seg som i dag.

Priser, utenlandstelefon
LandTele2 TeliaTelenor
Bosnia3,463,803,85
Frankrike1,711,801,90
Kina12,9213,0014,35
Storbritania1,531,601,70
Sverige1,081,101,20
Tyskland1,711,801,90
USA2,252,302,50
priser per minutt for noen utvalgte land

To faste forvalg fra november 2000

Fra slutten av neste år kan du velge to prefiks som forvalg. Her skal du kunne velge mellom følgende alternativer:

Fast forvalg 1:

  • All innenlands trafikk til faste nummer i ditt hjemfylke.

Fast forvalg 2:
  • All innenlands trafikk til faste nummer utenfor ditt hjemfylke, til mobile nummer samt til utlandet.

Med dagens takstsystem betyr dette i praksis ingen endring for de valg du bør ta. Men du kan forvente at teleoperatørene vel vitende om disse mulighetene vil legge seg på prisstrukturer som gjør at det blir konkurranse om forvalgskundene. Leverandørene regner også med økt trafikk til Telenors konkurrenter etter innføringen av fast forvalg. All erfaring fra land som har kommet lenger enn oss på denne fronten, viser at fast forvalg gir økt trafikk til de "nye" tilbyderne.