Enklere å betale vaskehjelpen hvitt

Fra 1. januar blir det enklere å registrere arbeidsoppdrag hvor du som privatperson er arbeidsgiver.

<b>ENKLERE:</b> Å rapportere inn jobber som blir gjort hjemme hos deg, blir enklere fra 1. januar 2015, melder Skatteetaten. Foto: ALL OVER PRESS
ENKLERE: Å rapportere inn jobber som blir gjort hjemme hos deg, blir enklere fra 1. januar 2015, melder Skatteetaten. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du vaskehjelp eller vurderer au pair? Fra og med 1. januar 2015 innføres en ny ordning for rapportering av lønn og arbeidsforhold, som også gjelder privatpersoner som utbetaler lønn for utført arbeid i hjemmet.

Dette skal gjøre det enklere å unngå bruk av svart arbeid.

Skatten trekkes automatisk

Å opptre som privat arbeidgiver kan til tider virke tungvindt og vanskelig, men fra 1. januar neste år skal det bli enklere å rapportere inn arbeidsforhold - også som privatperson.

Du logger kun inn i Altinn og finner riktig skjema, hvor du fyller inn riktig beløp og fullt navn og personnummer på den du skal betale lønn til.

- Dette er enklere enn dagens ordning, blant annet ved at du slipper å først hente skattekort i skattekorttjenesten for så å rapportere inn meldingen. Du får også hjelp til å beregne skattetrekket, forteller Ole Ekhaugen, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet.

Slik går du frem

  • Logg inn i Altinn og finn følgende skjema: A04 forenklet a-melding for privatpersoner som arbeidsgiver.
  • Oppgi hvem du skal utbetale lønn til med navn og fødselsnummer. Ved å trykke på en link i skjemaet, henter du opp skattekortet til din ansatte og får tilgang til vedkommendes skattekortopplysninger. Personen vil få en melding om at du har hentet skattekortet.
  • Du oppgir lønn og eventuell verdi av kost og losji, sistnevnte får du hjelp til å beregne i selve skjemaet.
  • Det regnes automatisk ut et forslag for skattetrekk. Dette er kun et forslag – innsender har selv mulighet til å justere forskuddstrekket.
  • Du får kontonummer og KID til kemner som du skal betale forskuddstrekket til.
  • Det lages en utskrift som kan skrives ut og gis til arbeidstakeren – en lønnsslipp for utbetalt lønn og trukket forskuddstrekk.
Se også hvordan du kan sjekke om firmaet du hyrer inn er seriøst

Husk også 6.000-kroners grensen!

6.000 KRONER: Du kan betale en privatperson opptil 6.000 kroner skattefritt i løpet av et år for å gjøre småjobber hjemme hos deg. Foto: COLORBOX
6.000 KRONER: Du kan betale en privatperson opptil 6.000 kroner skattefritt i løpet av et år for å gjøre småjobber hjemme hos deg. Foto: COLORBOX Vis mer


Som privatperson kan du også hyre inn en privatperson til å gjøre småjobber for deg, som å passe barn eller å gjøre hagearbeid.

Om du betaler hver enkelt person under 6.000 kroner i løpet av et år, er det nemlig skattefritt for personen.

Totalt kan du kjøpe inn tjenester for totalt 60.000 kroner fra private i året uten å betale arbeidsgiveravgift.

Etter endt oppdrag fyller du ut og leverer en oppgjørsblankett til arbeidstakeren for hver utbetaling, men du velger selv om du vil sende den til skatteoppkreveren. Siden dette beløpet er skattefritt, trenger du ikke å gjennomføre forskuddstrekk i utbetalingen.

Fra 1. januar skal du bruke skjemaet A04 forenklet a-melding for privatpersoner som arbeidsgiver, som du finner ved å logge inn i Altinn.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!