Enkle tips for mer energi

Er du trøtt, deppa og umotivert? Her tipsene som gir deg mer energi.

Er det vanskelig å stå opp om morgenen? Er kroppen slapp og sløv? Her er noen råd om hvilke kosttilskudd som kan være smarte å ta i høst og vinter.

Rosenrot
Vidunderplanten rosenrot vokser vilt i Norge. Planten kan bedre hukommelsen og motstandskraften, og normalisere blodtrykk, blodsukker og kolesterol. Og akkurat som om det ikke skulle være nok, går rosenrot for å være naturens egen Viagrafor begge kjønn.

Tran
Sunne fiskeoljer er også blant bestselgerne på apotekene om dagen.

- Sørg for at du alltid får nok vitamin D. Med alderen blir dannelsen av vitamin D i huden mindre effektiv. Dermed blir det viktigere enn før å få vitamin D fra kosten. Det enkleste er å ta tran eller spise fet fisk daglig enten som pålegg eller til middag. Da får du også helsebringende omega-3-fettsyrer, sier ernæringsekspert Hanna Hånes.

Tåler du ikke fisk, kan du få kjøpt kosttilskudd. Velg da et tilskudd som inneholder både kalsium og vitamin D, eventuelt med vitamin K i tillegg.

I Norden brekker vi beina oftere enn i de fleste andre land, særlig gjelder det kvinner. Forskerne vet ikke helt hvorfor. Den mest nærliggende forklaringen er at vi i Norden får for lite vitamin D. Vitamin D er nødvendig både for å vedlikeholde benvevet og for å bevare muskelstyrke og dermed hindre fall, mener Hånes.

Andre studier viser at barn som spiser omega-3 hoster mindre:

C-vitamin
Ifølge Allianceapotekene har ikke salget av C- vitamin økt noe spesielt siden samme periode i fjor, men det er fremdeles en av bestselgerne i forkjølelsetiden.

- Nobelprisvinneren Linus Pauling hevdet at store doser vitamin C kunne holde forkjølelsene på avstand. Om han hadde rett, er fortsatt usikkert. Men uansett skader det ikke å ta ekstra tilskudd av vitamin C når du blir forkjølet. Hvis du bruker vitamin C mot forkjølelse, er det viktig å ta tilskudd med det samme du merker at ''noe" er på gang, sier Hanna Hånes.

 

Enaxin
Enaxin er en energibombe som skal gi energi i perioder når du er mer trøtt enn vanlig. Enaxin inneholder schizandra, russisk rot, grønn te, mate, aloe vera og rosenrot og er 100 prosent plantebasert. Enaxin skal gi en hurtig effekt og kan brukes dersom du må yte spesielt i en situasjon.

Solhatt Indianerne lærte europeiske immigranter å bruke solhatt, blant annet mot febersykdommer, sår og ormebitt. Ved begynnelsen av 1900-tallet kom kunnskapen til Europa, og siden har ekstrakter av planten blitt brukt mot forkjølelse og influensa. Både roten og selve planten blir brukt.

I Norge er ekstrakter av solhatt registrert som et naturlegemiddel for å forebygge og lindre forkjølelse, men ekspertene strides om effekten.

Ginseng
Ginseng har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å "forbedre velvære" og for å hindre nedsatt yteevne når man blir gammel.

Er forkjølelsen på vei? En dose Ginseng kan gjøre underverker for immunforsvaret og holde deg frisk.

 

Mozon.no, 05.09.2006