<strong>DYR RETUR:</strong> Vi fikk tilbake de 197 kronene vi hadde betalt for tastaturet fra Deal.no. Men da vi skulle sende det tilbake, måtte vi ut med 235 kroner til Posten. Foto: Tore Neset.
DYR RETUR: Vi fikk tilbake de 197 kronene vi hadde betalt for tastaturet fra Deal.no. Men da vi skulle sende det tilbake, måtte vi ut med 235 kroner til Posten. Foto: Tore Neset. Vis mer

Test av nettbutikk-retur

Enkelte nettbutikker bruker svært lang tid på å betale tilbake penger

Store forskjeller når du benytter angreretten og sender pakker tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden gjennomførte Dinside en test av fem nettbutikker. Hensikten var å avdekke hvilke som der og da var kjappest til å levere.

I tillegg til leveranse til Oslo testet vi også hvordan det gikk når pakkene skulle sendes til Finnmark.

Men det er jo også interessant å se hva som skjer dersom du ikke er fornøyd og velger å sende varen tilbake. Derfor sendte vi varene tilbake til alle nettbutikkene med krav om pengene tilbake.

Disse rettighetene har du

Noen ganger er det jo slik at varen du får ikke svarer til forventningene. Angrerettloven gir deg 14 dagers automatisk angrerett ved kjøp i nettbutikk, mens forbrukerkjøpsloven gir deg rett til reklamasjon.

I tillegg opererer mange nettbutikker med en måned eller mer åpent kjøp. Dette er imidlertid basert på velvilje fra butikkens side, og ingen lovbestemt rettighet. Det kan dermed tenkes at butikken vil krangle dersom du sender en haug med ting tilbake, kanskje etter å ha brukt dem i flere uker.

I utgangspunktet må du betale returen selv, om ikke nettbutikken i sine kjøpsbetingelser oppgir noe annet.

I vår test opptrådte vi som en vanlig kunde som før varen ble tatt i bruk oppdager at den ikke svarer til forventningene. Dermed ble tastaturene returnert ubrukte, akkurat som de kom og i samme forpakninger.

<strong>RASKT OG GRATIS:</strong> Uten spørsmål betalte Komplett alle pengene tilbake, inklusive frakt begge veier. Etter to dager sto beløpet på konto. Foto: Tore Neset
RASKT OG GRATIS: Uten spørsmål betalte Komplett alle pengene tilbake, inklusive frakt begge veier. Etter to dager sto beløpet på konto. Foto: Tore Neset Vis mer

Komplett

Vi betalte: 198
Vi fikk tilbake: 198
Når: Etter to dager
​Fraktkostnader: 0

Komplett tilbyr åpent kjøp i 45 dager. I dette tilbudet ligger det også fri retur. Det vil si at du både får tilbake pengene for frakt til deg og slipper å betale for frakten tilbake til butikken.

Testresultat

Komplett.no

Pengene raskt tilbake, ingen frakt

Litt tull med papirer, koder og skanning

Helt knirkefritt gikk det likevel ikke, selv om pengene sto på konto bare to dager etter at vi leverte varen i nærbutikken med PostNord.

For å kunne sende pakka tilbake trenger du både returseddel og fraktlapp. Returseddelen kommer på e-post når du melder fra om at du ønsker å returnere.

I tillegg må du sende en forespørsel til e-postadressen [email protected] Når fraktlappen med betalt porto kommer, limes denne på esken slik at både butikkpersonalet og sjåføren kan skanne den.

Av en eller annen grunn klarte butikken verken å skanne returlappen eller fraktlappen, men sjåføren tok likevel med seg pakka.

Det viktige er likevel at vi fikk igjen hele beløpet raskt og slapp å betale frakt.

Finnmarks-pakka fikk vi penger igjen for den 22. desember, altså to uker etter at vi bestilte den. Her foretok vi oss ikke noe, og lot dermed PostNords automatikk virke i fred.

<strong>FRAKT:</strong> Pengene fra Multicom kom innen ei uke. Men frakt den ene veien måtte vi dekke selv. Foto: Tore Neset
FRAKT: Pengene fra Multicom kom innen ei uke. Men frakt den ene veien måtte vi dekke selv. Foto: Tore Neset Vis mer

Multicom

Vi betalte: 248
Vi fikk tilbake: 173
Når: Etter seks dager
​​Fraktkostnader: 75

Nest raskest var Multicom. Pakken ble levert inn til Post i butikk 6. desember. Den 12. desember sto 173 kroner på konto. Fakturaen viser at vi totalt betalte totalt 248 kroner for tastaturet, med 79 kroner i frakt.

Testresultat

Multicom.no

Pengene tilbake innen ei uke

Vi gikk i manko med frakten

I nettbutikkens salgsbetingelser står det:

Hent pakken på postkontoret, fyll ut angrerettskjema og legg den oppi pakken. Adressèr pakken til: Multicom Norge AS, Engenes 17, 4865 ÅMLI. Dersom det ligger en returlapp sammen med varen, kan du benytte denne (fraktkostnad trekkes da fra utbetalingen når varen refunderes).

Ganske riktig lå det en ferdig frankert returlapp i esken. På postkontoret betalte vi dermed ingenting, men frakten den ene veien fikk vi ikke refundert.

<strong>TUNGVINT:</strong> Pakka fra Teknikmagasinet kom fra Sverige via PostNord. Vi måtte sende den tilbake med vanlig post til en adresse i Oslo. Det kostet oss 105 kroner.
TUNGVINT: Pakka fra Teknikmagasinet kom fra Sverige via PostNord. Vi måtte sende den tilbake med vanlig post til en adresse i Oslo. Det kostet oss 105 kroner. Vis mer

Teknikmagasinet

Vi betalte: 228
Vi fikk tilbake: 228
Når: Etter sju dager​​
Fraktkostnader: 105

Testresultat

Teknikmagasinet

Pengene kom etter ei uke

Vi måtte bruke annen sendevei og betale returen selv

Dagen etter at vi hadde fått pengene fra Multicom kom pengene fra Teknikmagasinet. Beløpet var helt likt det vi betalte i utgangspunktet: 228 kroner med frakt.

Men på tross av at nettbutikken som Komplett.no benytter PostNord, var det ikke mulig å returnere pakka der vi hentet den.

Dermed måtte vi gå på Post i butikk for å sende den til en adresse i Karl Johans gate i Oslo, og altså ikke til Sverige, der den kom fra.

«Moroa» kostet oss 105 kroner. Med andre ord betalte ikke butikken returportoen.

Enkelte nettbutikker bruker svært lang tid på å betale tilbake penger

Deal.no

Vi betalte: 196
Vi fikk tilbake: 197
Når: Etter åtte dager
​​Fraktkostnader: 235

Deal sendte oss 197 kroner den 14. desember. Det er ei krone mer enn tastaturet kostet, inklusive frakt én vei.

For å sende den lett overdimensjonerte pakka (joda, vi kunne nok brukt egen og mindre emballasje) tilbake måtte vi ut med 140 kroner.

Testresultat

Vi fikk tilbake én krone mer enn vi betalte

Retur via Posten måtte vi betale selv, og den ble dyr

Webhandel (selskapet bak Deal) holder til på Furuset i Oslo, fem fattige kilometer fra Meny Vollebekk, der vår Post i butikk ligger.

Noen dager senere fikk vi beskjed fra Posten om at vi hadde betalt for lite porto.

Den korrekte portoen skulle være 170 kroner, og ikke 140. Med ekspedisjonskostnad på 57 kroner og et uspesifisert tillegg på åtte kroner kom tilleggsregningen på 95 kroner.

Her må nok den ansatte i skranken som veide pakka og fastsatte portoen ta ansvaret, og ikke Deal.

<strong>INGEN PENGER:</strong> Returen til Dustin gikk knirke- og kostnadsfritt. Men pengene har vi så langt ikke sett noe til.
INGEN PENGER: Returen til Dustin gikk knirke- og kostnadsfritt. Men pengene har vi så langt ikke sett noe til. Vis mer

Dustin

Vi betalte: 238
Vi fikk tilbake: 238
Når: Etter 14 dager
​Fraktkostnader: 0

Fra Dustin fikk vi penger tilbake først 20. desember, altså to uker etter at vi returnerte pakka.

Mandag 18. desember fikk vi beskjed om at retursaken er avsluttet og kredittnota er sendt.

Testresultat

Dustin

Ingen fraktkostnader

Ingen penger etter to uker

Den lange tiden kan ha sammenheng med at vi muligens gjorde dette mer komplisert enn det behøver å være.

Ved første henvendelse til butikken fikk vi vite at det beste var å møte opp i butikken og nekte å ta i mot pakka.

Da ville den bli automatisk returnert (trolig hadde vi ikke trengt å møte opp heller).

Siden vi allerede hadde hentet pakka og sjekket innholdet, måtte vi følge vanlig returprosedyre. Den er som Komplett sin: Du bestiller ferdig frankert returlapp via e-post, skriver den ut og klistrer den på pakka.

Vi må gi Dustin ros for å betale frakten både fram og tilbake, men å la kundene vente 14 dager før de får pengene tilbake er i overkant.

Den 2. januar 2018 fikk vi en kredittnota for pakka til Finnmark. Altså over seks uker etter at vi bestilte den.

Sist oppdatert 3/1 2018 kl 13.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer