Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea oppfordrer nordmenn til å spare litt ekstra nå i krisetider. Det kan sikre økonomien din, dersom inntekten skulle svikte. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea oppfordrer nordmenn til å spare litt ekstra nå i krisetider. Det kan sikre økonomien din, dersom inntekten skulle svikte. Foto: Nordea Vis mer

– Enkelte bør spare seks månedslønner

Om eurokrisen får konsekvenser for det norske jobbmarkedet, er det lurt å ha en «buffer» på lur. Nordea anbefaler enkelte å ha så mye som seks månedslønner tilgjengelig.

Publisert
Sist oppdatert

De massive økonomiske problemene i Europa, kan få konsekvenser for norske arbeidsplasser. Dersom du skulle miste jobben, betyr det et dramatisk inntektsfall, og da lønner det seg å ha ekstra penger på lur.

– Vanligvis anbefaler vi at folk har to til tre netto månedslønner som en buffer, i tilfelle noe skjer. Men med økt usikkerhet om de økonomiske utsiktene, anbefaler vi enkelte å ha seks netto månedslønner i en buffer, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Utsatte bransjer

Tipset om å spare såpass store summer, går spesielt til personer som jobber i spesielt utsatte bransjer.

– Eksportrettet industri er spesielt utsatt. Hvis etterspørselen fra Europa avtar, vil det kunne påvirke norske arbeidsplasser, sier Warloe til DinSide.

Hun nevner også selvstendig næringsdrivende og andre som har stor variasjon i inntekt på grunn av konjunktursvingninger.

Selvfølgelig vil en bankaktør alltid anbefale å spare penger, samtidig er det ikke tvil om at å ha ekstra midler til rådighet er lurt, dersom noe uforutsett skulle skje.

Hvordan spare så mye penger?

Seks månedslønner kan bli vanskelig å spare opp. Om det ikke er oppnåelig, bør du se nøye gjennom egen økonomi, for å finne ut hva som er mulig å spare.

– Hver og én bør gå gjennom økonomien sin, for å finne ut hvilke faste utgifter en har hver måned, og hvilke utgifter en kan kutte, sier Warloe.

Kanskje du ser at du ikke trenger fullt så mye som seks månedslønner for å klare deg.

– Finn ut hvor stor buffer du trenger for å klare deg i en lengre periode med redusert inntekt, sier Warloe.

DinSide anbefaler å ta en titt på sløsekalkulatoren, som kan gi deg en vekker på hvor mye penger du kaster ut av vinduet hvert år. Flere av våre lesere har meldt at de - med litt disiplin - kunne ha spart langt over 100.000 kroner i året ved å kutte ut unødvendige utgifter.

Langt fra helsvart fremtid

Nå er det ikke sånn at fremtiden er helsvart. Det er mange grunner til at arbeidsledigheten i Norge kan holde seg lav i tiden fremover, selv med pengeproblemer utenfor landets grenser.

– Fremtiden er litt mer usikker nå. Men norsk økonomi har klart seg godt gjennom finanskrise før, og myndigheter har flere virkemidler som kan bli brukt dersom krisen skulle ramme Norge, sier Warloe.

Hun nevner blant annet rentekutt som et eksempel på et slikt virkemiddel.

– Det ligger en trygghet i at det finnes virkemidler som kan bidra til å stimulere økonomien.

 • Disse regningene bør du prioritere
 • – Går som regel opp i lønn

  Også i arbeidsmarkedet kommer det oppfordringer om å ikke tenke helsvart på dagens jobbsituasjon.

  Jobbekspert og direktør i Naviga-LHH, Herman Bay, skriver på Adeccos jobbekspertblogg at det er normalt å frykte for egen jobb i krisetider.

  – Vi hører daglig om uroen i Hellas, krisepakker, sterk norsk valuta osv. Mange forteller meg om kolleger som snakker om egen utrygghet i jobben. Det er normalt å tenke slik, men sjelden nødvendig, skriver Bay.

  Ska vi tro Bay, trenger du ikke spare opp mange månedslønner, i tilfelle du skulle miste jobben.

  – De fleste har sikret seg ny jobb innen to måneder, skriver han.

  Dessuten er det ikke alltid negativt å gjøre et karriereskifte.

  – De som ufrivillig mister jobben, går som regel opp i lønn i sin neste jobb, skriver Bay på Adecco-bloggen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer