Enkel behandling av hodepine

En enkel bedøvelse i nakken og lett massasje kan fjerne hodepinen for godt, mener en svensk lege. Norske eksperter er skeptiske.

Dunker og verker det i hodet støtt og stadig? Da er du ikke alene: Fire av ti voksne nordmenn har hodepine som plager dem i hverdagen.

Det finnes mer enn 200 former for hodepine. En av de vanligste er hodepine som stammer fra skader eller spenninger i nakken, og som kan gi migrenelignende symptomer. Nå tilbyr svenske leger lokalbedøvelse i stedet for piller, ifølge avisa Expressen.

- Det er en vanlig bedøvelse, sånn som man får hos tannlegen. Det slår ut nerven midlertidig. Hvis hodepinen forsvinner, vet vi at den kommer fra nakken, forklarer smertelege Tomas Tinander i Stockholm.

Tar hodepinen kontroll over livet ditt? Ta testen her:

- Ser ikke varig effekt
Enkelte blir kvitt hodepinen helt etter én behandling, mens andre kommer tilbake for å gjenta behandlingen en gang i kvartalet, ifølge Tinander.

I Norge brukes slik lokalbedøvelse bare til diagnostisering, det vil si for å finne ut om det er nakken som er årsaken til pasientens hodepine. Overlege ved Hodepinesenteret ved St. Olavs Hospital, Knut Hagen, vil ikke henge seg på den svenske trenden.

- Jeg er veldig skeptisk til å bruke lokalbedøvelse rutinemessig som behandling. Vi ser oftest at pasientene får smertelindring i noen timer eller et par dager. Mer langvarig effekt ser vi kun unntaksvis, sier han til Mozon.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid liten fare for at pasientene skal få komplikasjoner på grunn av behandlingen, ifølge hodepinelegen.

Les også: Bli kvitt hodepinen:

For lite til forskning
Ved Hodepinesenteret behandles pasienter fra hele landet. I tillegg forsker legene på nye behandlingsformer. Akkurat nå er nervegiften botox under lupen.

- Med botox lammer vi noe av nakkemuskulaturen. Vi ønsker å se om det kan ha en effekt på pasienter som plages av nakkerelatert hodepine daglig. Men det er for tidlig å trekke noen konklusjoner ennå, sier Hagen.

Legen etterlyser mer midler til hodepineforskning.

- Hodepine koster Norge rundt to milliarder i året, blant annet på grunn av sykemeldinger. Men midlene som går til forskning står absolutt ikke i stil med størrelsen på problemet. Her har myndighetene en utfordring, fastslår Hagen.