Engstelige ammer mindre

Kvinner som bekymrer seg mye, gir lettere opp ammingen og går over til flaske.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Personer med en engstelig personlighet har en tendens til å legge merke til farlige ting, som at barna ikke går opp nok i vekt. Det kan føre til at de velger å gi barnet tillegg eller dropper ammingen helt, forklarer Eivind Ystrøm, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Tykke mødre ammer også mindre enn normalvektige:

Bakgrunnen for funnene er Den norske mor og barn-undersøkelsen hvor et utvalg på nesten 28.000 kvinner har fylt ut et spørreskjema både under svangerskapet og seks måneder etter fødselen.

Målet var å kartlegge hvor mange som ammer og faktorer som kan påvirke ammingen.

En av sju fullammet
- Vi så at negative følelser og personlighet hadde en overraskende sterk effekt. En høyere skåre for engstelse ga minst 30 prosent økt sjanse for at kvinnene sluttet å amme, forteller Ystrøm.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Personlighetstrekkene ble målt ut fra spørsmål om negative følelser, slik som engstelse, selvtillit og depressive og tungsindige tanker.

Hva skal du spise og bør du trene når du ammer? Les mer om graviditet og amming her:

Norske helsemyndigheter anbefaler at barna blir fullammet fram til seks måneders alder. Men studien viser at bare 15 prosent, eller knapt en av sju mødre, fullammer så lenge, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider.

Under svangerskapet målte forskerne også hvordan kvinnene opplevde sin evne til mestring. De som opplevde at de hadde høy mestringsevne, var sterkere representert blant dem som fullammet seks måneder etter fødselen.

Må lytte til mor
Ragnhild Alquist i Nasjonalt kompetansesenter for amming mener dette er en viktig undersøkelse.

- Den minner oss om at svangerskapsomsorgen og helsestasjonstjenesten må være oppmerksom på engstelige gravide og mødre som trenger spesiell støtte, også til å mestre amming, sier hun.

- Erfaringer fra praksisfeltet viser at å gi veiledning og oppfølging til usikre mødre kan forebygge tidlig ammeopphør. Ammeveiledning handler om å lytte til mors opplevelser, gi henne konkrete løsningsforslag og å styrke mor i egne valg uansett personlighet, utdyper hun.

Fikk du epidural under fødselen? Det kan gjøre ammingen vanskeligere:

Ond sirkel
Mor-til-mor-organisasjonen Ammehjelpen opplever ofte at kvinner ringer og er på kanten til å gråte fordi de er så fortvilet. Og bekymring for at barnet får for lite melk og at man ikke er flink nok til å amme, er en de vanligste bekymringene, ifølge leder Vibeke Høgseth.

- Dette utvikler seg fort til en ond sirkel. Hvis man første begynner å bekymre seg for om man har nok melk, begynner man kanskje å gi tillegg for sikkerhets skyld. Det vil igjen føre til at barnet tar mindre morsmelk og dermed produserer man mindre melk.

Hun har inntrykk av at kvinner ikke har den samme tilliten til at de er en god mor som i generasjonene før oss.

- Tidligere da man levde i storfamilier, så man ofte andre som ammet. Nå lever vi så mye mer isolert, og det moderne mennesket bekymrer seg mye mer, sier Høgseth.

Liggestilling kan lette ammingen. Les mer her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!