Enestående i verdenshistorien

- Det finnes ikke hendelser i verdenshistorien som kan sammenliknes med dette – her er det ingen presedenser, sier professor i økonomisk historie Fritz Hodne ved NHH om selvmordsaksjonene mot World Trade Center og Pentagon i går.

- Som konservativ president vil Bush bli nødt til å reagere her. Det som er spesielt, er at det her er ingen synlig arme å gå til motangrep mot, slik man for eksempel så etter japanernes angrep på Pearl Harbor, mener Hodne.

Ambassadeterror

Han påpeker også at to amerikanske ambassader i Øst Afrika ble utsatt for terrorangrep for tre år siden, uten at dette har preget verdensøkonomien dramatisk. Han maner til sinnsro, og mener at amerikanerne grunnleggende vet å beskytte seg.

Børshandel stengt

Tradisjonelt er det avkastningen i investeringer i transport som viser seg å fyke til værs i krisetider i verdensøkonomien. Nettstedet iMarkedet kunne i går rapportere at børsene stupte på nyheten om terrorhandlingene, mens Statoil steg kraftig på spekulasjoner om en amerikansk reaksjon og ny uro i Midt-Østen. Handel på børsene i USA er utsatt på ubestemt tid.

- Skulle dette være begynnelsen på en virkelig større krise, vil alle aksjekurser stupe. Spørsmålet er bare når, sier Fritz Hodne.

DinSide følger USA-katastrofen:
Ingen terror for norsk økonomi
Frykter copycats
Vanskeligere å reise til USA
-IAA burde vært stengt
USA-reisen: Dette kan du gjøre