Endre skattetrekket nå

Så slipper du baksmell. Og du trenger ikke nytt skattekort.

Du trenger faktisk ikke nytt skattekort. Arbeidsgiver kan bare notere en høyere sats. Foto: Kristina Picard
Du trenger faktisk ikke nytt skattekort. Arbeidsgiver kan bare notere en høyere sats. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du boliglån, har du antakelig hatt en formidabel rentereduksjon de siste månedene. Men Skatteetaten har ikke tatt høyde for det kraftige rentefallet.

DinSide har også tidligere gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt.

Trenger ikke endre kortet

Men du trenger ikke nytt skattekort for å sikre at du betaler nok skatt. Du kan bare banke på døren til lønningsansvarlig og avtale hvor mye skatt du vil ha trukket av lønnen din for resten av året. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

- Ja, det er helt korrekt. Du trenger ikke nytt skattekort så lenge du sikrer deg at du betaler nok skatt. Slik det er nå, er det mange som kan få det vondt til neste år, sier Lise Halvorsen i Skatteetaten.

Her er den beste banken

Hvorfor må du betale mer skatt?

Alle renter av din egen gjeld gir rett til skattefradrag. Du får dermed lov til å trekke fra mindre fra skatten når renteutgiftene dine går ned.

La oss se på følgende eksempel:
Du hadde et boliglån til 1 million kroner til 7,5 prosent rente. Dette utgjør 75.000 kroner i rentekostnader i løpet av ett år. Du får lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, og sitter igjen med 54.000 kroner å betale.

Men så går renta ned med 4 prosentpoeng, og din nye rente er 3,5 prosent. Dette utgjør 35.000 kroner på ett år. Av disse pengene får du også lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, men det utgjør bare 9.800 kroner, du sitter altså igjen med 25.200 kroner igjen å betale.

For hver 1.000 kroner du betaler mindre i gjeld, får du altså 280 kroner mindre igjen på skatten, eller 280 kroner mer skatt å betale, avhengig av hvordan du ser det.

Hvor mye skal du trekke?

Vi tror du kan ta utgangspunkt i et rentefall på omtrent 3 prosentpoeng. I fjor kostet et gjennomstnittslån 7,35 prosent, mens vi i år kan forvente en gjennomstnittsrente på litt over 4 prosent. Dette får virkninger for skatten din. Vi har laget en liten kalkulator som viser hvor store renteutgifter du kan forvente i år.

Du kan putte dette tallet inn i Skattekalkulatoren og få ut hvilken trekkprosent du bør be om for resten av 2009.

NY KALKULATOR: Rentefradraget i 2009

KALKULATOR: Skatt og trekkprosent i 2009

Overraskende få har endret

Skatteetaten advarer også folk mot å vente for lenge med å endre skattetrekket. Jo færre måneder skatten skal fordeles på, desto mer merkbart blir det. Det er særlig de med over en million kroner i gjeld som risikerer en betydelig restskatt når renten går ned. Dette dreier seg om over 600.000 nordmenn.

Per 7. mai 2009 var det skrevet ut 589.500 skattekort på skattekontorene.

- Vi antar at dette ikke er tilstrekklig for å unngå at mange skattytere vil få restskatt til neste år, og oppfordrer derfor personer med høye rentefradrag til å bestille nytt skattekort basert på den nye, lavere renten, sier Nina Pay hos Skatteetaten.

Sentralt utskrevne skattekort for 2009 bygger på renteutvikling slik Skatteetaten kjente den når skattekortene ble produsert.

- I ettertid har vi sett at rentenivået har sunket ytterligere. Personer med høye rentefradrag risikerer derfor å få restskatt dersom man ikke endrer skattekortet eller ber arbeidsgiver å trekke mer skatt enn det skattekortet viser. Hvor mange som eventuelt har initiert slike ekstra trekk vet vi ikke, men vi oppfordrer skattytere til å vurdere skattekortet sitt/be arbeidsgiver trekke mer skatt for å unngå restskatt, melder Skatteetaten.

Les også: 50 nordmenn prøvde å lure seg unna skatt

Bygger på prognoser fra i fjor

Skattekortene vi nå har mottatt, bygger på prognoser for inntekter og utgifter i 2009. Du bør derfor følge med i renteutviklingen og endre skattekortet ditt når det trengs. Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite skatt. Har du formue på bok med høy sparerente og rentene daler, kan det være at du trekkes for mye skatt. Du må selv følge med på utviklingen og eventuelt endre skattekortet ditt.

Du henvender det til Skatteetaten for å søke om nytt skattekort. Her kan du klikke deg rett inn til denne tjenesten.

Du kan også sende inn søknadsskjemaet som fulgte med skattekortet til skattekontoret.