Endometriose er arvelig

Hvis du er kvinne og din søster har endometriose, er risikoen økt til det femdoble for at også du vil rammes. Kusiner har 50 prosent økt risiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endometriose er arvelig

Hvis du er kvinne og din søster har endometriose, er risikoen økt til det femdoble for at også du vil rammes. Kusiner har 50 prosent økt risiko.

Av Hanna Hånes

Ved hjelp av den store slektsdatabasen på Island har forskerne funnet at endometriose er arvelig utover den nære familie. Tidligere er det vist økt risiko i nær familie, men ikke hos fjernere slektninger. Studien publiseres i tidsskriftet Human Reproduction i dag.

- Denne studien hadde ikke vært mulig å gjennomføre noen andre steder i verden. Studien er også viktig når vi nå skal lete gjennom det menneskelige DNA for å finne endometriosegenet eller -genene, seir dr Kari Stefanson i deCODE.

Gentest

Når forskerne finner de endometriose-framkallende genene, kan de i neste omgang utvikle en gentest. I dag må kvinner opereres for at man skal kunnen stille en sikker diagnose. Med en gentest kan man stille diagnosen ved hjelp av en enkel blodprøve.

Menstruasjonssmerter og problemer med barnløshet

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) finnes utenfor livmoren. For eksempel inni eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Endometriose medfører at kvinnen etter hvert får problemer med å bli gravid. Sykdommen forverres ofte med årene.

Det vanligste symptomet på endometriose er sterke menstruasjonssmerter, og dårlig virkning av smertestillende tabletter. Det er også vanlig med smerter før menstruasjonen. Les mer om endometriose hos Din Digitale Doktor .

Denne studien viser at kvinner som har økt risiko for endometriose bør vurdere å få barn tidlig i livet. Hvis en kvinne har mange symptomer som tyder på at hun har sykdommen, og en slektning med endometriose, kan det være grunnlag for at hun ber legen om henvisning til kirurgisk undersøkelse - inntil det kommer en blodprøve.

Alle islendinger i basen

Utgangspunktet for studien var 750 islandske kvinner som fikk diagnosen endometriose i årene 1981 til 1993. Man søkte så gjennom den store deCODE-databasen for å finne om disse kvinnene var i slekt med hverandre. Denne databasen inneholder informasjon om alle de 290 000 nålevende islendingene, samt nesten 85 prosent av alle som har bodd på øya siden det niende hundreåret.

Resultatene viser at kvinnene var mer i slekt med hverandre enn kvinner i kontrollgruppene var. Utfra dette kunne man så bevise at risikoen for endometriose er økt også mellom kusiner og ikke bare mellom søstre og andre førstegradsslektninger. Søstre deler halvparten av genene. Kusiner og søskenbarn deler 12,5 prosent av genene.

Mozon.no 28.02.2002

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!