NSB installerer slike betalingsterminaler på kioskautomatene, og innen 2012 skal alle deres mellomdistansetog ha en slik kortleser. Foto: Per Ervland
NSB installerer slike betalingsterminaler på kioskautomatene, og innen 2012 skal alle deres mellomdistansetog ha en slik kortleser. Foto: Per ErvlandVis mer

Endelig får du betale kioskvarene med kort på toget

NSB installerer kortbetaling på kioskautomatene.

NSB har begynt installeringen av betalingsløsningen Nayax på de første regiontogene. Etter å ha vært avhengig av mynter som betalingmiddel på togene, kan du endelig betale kioskvarene med bankkortet, uten bruk av pin-kode.

– I løpet av 2012 vil slike betalingsløsninger være installert på alle kioskautomatene på mellomdistansetogene, sier pressevakt Liv Eggebø til DinSide.

Tilbyr kontaktløs betaling

Betalingen skjer ved at man drar kortet eller bruker bankkortets chip. Betalingsløsningen kommer med lyd, så du får beskjed om at betalingen er godkjent, i tillegg til at det betalte beløpet vises i skjermen.

Ved kjøp reserveres et beløp på konto i en kortere periode, slik at vi er vant til for eksempel ved bestilling av hotell og reiser. Ønsker du kvittering for slike kjøp, kan du registrere deg for å få disse tilsendt på mail hos leverandøren av Nayax, Elektroniske Betalingssystemer.

I tillegg kan enkelte bankkunder betale ved å kun sveipe kortet over kortleseren, såkalt kontaktløs betaling, som går under navnene Visa PayWave og MasterCard PayPass avhengig av kortleverandør.

Men så langt er det bare kundene til Gol Sparebank og Sparebank1 Midt-Norge som har tilgang til denne betalingsformen.

I tillegg jobber storbanken DNB med saken. De håper å kunne tilby denne betalingsformen til sine kunder innen et år, ifølge informasjonssjef Thomas Midteide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter vellykkede tester har vi har planer om å rulle ut dette i stor skala om ikke så lenge, forhåpentligvis innen et år, men vi venter på terminaler i butikkene som kan ta imot trådløs betaling. Dessuten venter vi på at NFC blir vanlig teknologi i folks mobiltelefoner - ettersom kundene ønsker å ha denne betalingsformen knyttet til mobilen sin, sier Midteide til DinSide.

Les også: Slik kan du få NFC på din mobil

Små muligheter for svindel

Mange spør seg om ikke kontaktløs betaling øker sjansen for svindel, siden betalingsformen ikke krever autorisering i form av pin-kode.

Betalingsformen er tiltenkt betaling av mindre beløp, og i tilfellene der kontaktløs betaling er tillatt, ligger det inne en beløpsbegrensning, som regel på et par hundre kroner. Overskrides denne grensen, må det gå noen timer før kontaktløs betaling igjen kan benyttes.

I tillegg må kjøpet autoriseres hver gang. Det betyr at dersom kortet ditt blir stjålet og du sperrer det, så kan ingen foreta kontaktløse kjøp i for eksempel salgsautomater med ditt kort.

Les også: Her trenger du fortsatt magnetstripen på bankkortet