Kurs på amerikanske dollar:

Endelig er dollaren blitt billigere

Dollarkursen har falt kraftig i 2017. Dette kan gi rimeligere netthandel hjemmefra, og billigere opphold på USA-ferien.

KURSFALL: Den amerikanske dollaren har latt seg påvirke blant annet av Trumps politikk, og er nå blitt rimeligere for oss nordmenn. Foto: NTB Scanpix
KURSFALL: Den amerikanske dollaren har latt seg påvirke blant annet av Trumps politikk, og er nå blitt rimeligere for oss nordmenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi ikke er der at den amerikanske dollaren koster i overkant av 5 norske kroner, slik den gjorde for noen år siden ifølge Norges Banks historiske kurser, er det likevel ingen tvil om at dollaren har blitt billigere den siste tiden etter å ha vært en kostbar affære.

- Det stemmer at kronen har styrket seg mye mot amerikanske dollar i løpet av sommeren, og er over 9 prosent sterkere mot dollar siden slutten av juni, forteller valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets til Dinside.

Handler du på nett fra USA eller planlegger å reise dit i nærmeste fremtid, er dette gode nyheter.

Kan holde seg på et tilsvarende nivå

Årsaken til endringen i kursen, er ifølge Øwre-Johnsen blant annet en bred svekkelse av amerikanske dollar i løpet av sommeren. Redusert tiltro til Trumps politiske gjennomslag og skuffende inflasjonstall er en av årsakene. Hun sier videre at den såkalte DYX-indeksen, som viser utviklingen for dollaren mot flere valutaer, er på det svakeste nivået siden starten av 2015. Den har dessuten falt med over 10 prosent i løpet av 2017.

Ser vi på prognosene vi har fått tilsendt av DNB Markets, tror de den amerikanske dollaren først vil styrke seg fram mot slutten av året, før det igjen kan gå i norsk favør litt på sikt.

De anslår at kursen ligger på 7,95 kroner per dollar om en måned, 7,93 rundt 1. desember, 7,74 om et halvt år. Om ett år kan dollarkursen ligge på rundt 7,21 kroner.

Nordea Markets sine prognoser fra onsdagens morgenrapport, viser at de anslår en ennå svakere dollar enn tallene til DNB: 7,69 rundt 1. desember, 7,52 om et halvt år og 7,08 om ett år.

Deres prognoser viser at også euro og det britiske pundet kan bli noe svakere i tiden fremover.

Billigere netthandel, men pass på toll og moms

Skal du handle fra USA kan det altså lønne seg å gjøre dette når kursen er lav. Husk at om du vil unngå ekstra toll eller moms, gjelder det å holde seg innenfor grensa på 350 kroner - som er makssummen for varen og frakten totalt.

Det er også greit å være klar over at enkelte varer, som bøker, er toll- og momsfrie. Varer som kun er tollfrie, er blant annet sko, solbriller og kosmetikk.

Bruk Tollvesenets importkalkulator til å regne ut hva den eventuelle totalprisen blir, om du er usikker på om det lønner seg å bestille varen fra USA eller ikke.

Ønsker du å feriere i USA, eksempelvis i høstferien, kan du få billetter fra Oslo til Miami eller New York til under 4.000 kroner. Dessuten vil naturlig nok hotellovernatting blir rimeligere med en lavere kurs.

Holder DNB Markets prognoser stikk, lønner det seg å betale overnattingen nå - og ikke i høst- eller juleferien.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!