Frikort til helsetjenester

Endelig digitalt

Istedenfor å vente på posten kan du nå få frikort til helsetjenester raskt over internett.

DIGITALT FRIKORT: Fra nå skal du slippe å vente på å få helse-frikortet i posten.
Foto: NTB scanpix
DIGITALT FRIKORT: Fra nå skal du slippe å vente på å få helse-frikortet i posten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nå er tjenesten «Frikort og egenandeler» på helsenorge.no forbedret. Dermed skal du kunne finne frikortet ditt raskere på nett, enn det rekker å komme fram i posten. Det melder Helfo mandag.

Frikortet er tilgjengelig på nettsiden til helsenorge.no i inntil én uke før det kommer i posten. De som oppnår frikort, blir nå varslet på SMS eller i en e-post. Også vedtaksbrevet finnes digitalt, og dette skal du finne du ved å logge deg inn på nettsidene.

HER: På helsenorge.no finner du frikort for helsetjenester lett tilgjengelig.
HER: På helsenorge.no finner du frikort for helsetjenester lett tilgjengelig. Vis mer

Blir heldigital

I løpet av 2020 blir frikortordningen ytterligere digitalisert.

– I løpet av 2020 skal vi gjøre frikortordningen fullstendig digital. Det skal være enkelt for innbyggere å sjekke status for egenandeler og å finne frikortet sitt på helsenorge.no. Vi gjør ordningen enklere for både innbyggere og behandlere, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet.

De fleste som oppnår frikort trenger ikke å vise dette når de er hos behandler, fordi behandleren bruker frikortspørringen for å undersøke om innbygger har oppnådd frikort.

De som trenger å vise frikort kan hente frem frikortet på mobilen og vise til behandler. Det er også mulig å ta skjermdump av det digitale frikortet, eller skrive det ut fra vedtaksbrevet.

Mot slutten for papir

I løpet av 2020 vil kun de som verken har logget seg inn på helsenorge.no tidligere eller har digital postkasse, få frikortet tilsendt på papir. I en overgangsperiode sender Helfo fortsatt ut alle frikort i papir i tillegg til digitalt.

I 2019 mottok i underkant av 1,3 million innbyggere i Norge frikort tak 1. I underkant av 300.000 mottok frikort tak 2.

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Når du viser frikortet, slipper du å betale egenandeler for resten av kalenderåret.

Hensikten med frikortordningene er å sette et maksimalt beløp for hvor mye hver enkelt innbygger skal betale i egenandeler i løpet av et kalenderår.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!