Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Enda mer rot med skatten

40.000 nordmenn har feilaktig blitt selvstendig næringsdrivende.

Over 40.000 nordmenn har blitt næringsdrivende i årets lønnsoppgjør. Skattemyndighetene sendte i år ut rundt 350.000 selvangivelser for næringsdrivende, men nå viser det seg at mange skattebetalere feilaktig har blitt næringsdrivende.

Feilen gjør at mange skattebetalere som med vilje har betalt inn for mye skatt for å få ekstra penger til sommerferien, nå må vente til oktober med å få skatteoppgjøret sitt.

Saken føyer seg inn i rekken av feil som Skatteetaten har gjort det siste året. I forrige uke skrev DinSide om tabbene som har blitt begått av Skatteetaten den siste tiden. Det kan være god grunn til å sjekke tallene ekstra nøye i år.

Selvangivelsen: Dette er nytt i år

Klarer ikke luke ut

Ifølge Aftenposten er grunnen til at så mange lønnsmottakerer er blitt til næringsdrivende, at datasystemene til Skatteetaten ikke klarer å luke ut dem som har fått små honorarer eller biinntekter, slik systemet har gjort tidligere.

Informerer ikke

Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen synes det er underlig at ikke Skatteetaten har informert bedre når det er så mange skatteytere som er rammet.

- At noe kan gå galt med såpass kompliserte prosesser, det må vi nok regne med, men da må Skatteetaten kompensere med rask og god informasjon om hva som skjer. Vi synes det er dårlig at Skatteetaten ikke informerer om feil som oppstår og hvilke konsekvenser det får for skattebetalerne, sier han til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stordrange opplever at etaten er tilbakeholden med informasjon, og mener de burde være mer offensivt ute med å informere om feil, spesielt feil som rammer skatteyterne direkte i form av restskatt.

Skatteetatens tabbe-år:

 • April 2009: 40.000 skattebetalere har feilaktig blitt selvstendig næringsdrivende som følge av en feil i Skatteetatens datasystemer.
 • Mars 2009: 55.000 BN-bankkunder med manglende ligningsinformasjon
 • Mars 2009: Millioner PIN-koder som ikke virker
  Les mer
 • Høsten 2008: Etaten endrer ligningen til skatteytere uten å varsle
  Skatteetaten endrer ligningen til rundt 5.000 skattytere uten at de får et skikkelig varsel om dette. Feilen rammer skatteytere på Østlandet. I et eget brev som mange skatteytere mottok før skatteoppgjøret kom, fastslo myndighetene at de har endret ligningen. Men i brevet ble det ikke oppgitt hvilke opplysninger som ikke godtas, og hvilke endringer som er gjort.

 • Oktober 2008: Feil på giroer for restskatt og forskuddsskatt
  I noen tilfeller er det feil i betalingsinformasjon i girodelen på dokumentet som er sendt ut.
 • Oktober 2008: Flere hundre bønder står oppført med gal formue
  Feil i skattelistene rammer mange bønder, som har fått formuen sin fordoblet.
 • Oktober 2008: 6.500 får tilsendt feil skatteoppgjør
  Feilen rammer selvstendig næringsdrivende fordi det var beregnet feil rente på tilgodebeløp og restskatt.
 • Juli 2008: Feil i utsendelse av skattelister til media
  Skattedirektoratet distribuerer skattelister inneholdende skattyternes fødselsnummer til noen medievirksomheter, blant annet til DinSide. Listene skal ikke inneholde fødselsnummer, kun fødselsår.
 • Juli 2008: Over 6.000 ungdommer får tilsendt feil skatteoppgjør Les mer
  Inntekter er ikke registrert og medfører at mange unge fikk sin første skattesmell.