NYTT OM SVINEINFLUENSA-VAKSINE: De fleste barn og voksne trenger bare én vaksinedose, med unntak av personer med nedsatt immunforsvar.  Foto: Foto: colourbox.com
NYTT OM SVINEINFLUENSA-VAKSINE: De fleste barn og voksne trenger bare én vaksinedose, med unntak av personer med nedsatt immunforsvar. Foto: Foto: colourbox.comVis mer

En vaksinedose er nok

Beskytter godt nok mot svineinfluensa.

Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk har nå gjennomgått foreliggende data om effekt og bivirkninger av pandemivaksinen Pandemrix.

- Konklusjonen er at én vaksinedose ser ut til å gi tilstrekkelig beskyttelse for de aller fleste barn og voksne. Personer med nedsatt immunforsvar anbefales fremdeles å ta to doser, med minimum tre ukers mellomrom, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet på Pandemi.no.

Tidligere har Folkehelseinstituttet anbefalt at barn under 10 år får to doser av svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Les mer:
Spørsmål og svar om svineinfluensa
Slik pleier du en influensasyk
Her er bivirkningene

Vaksine mot svineinfluensa

Har du tatt vaksinen? (Avsluttet)
Ja.(60%) 222
Nei.(25%) 93
Jeg har ikke bestemt meg ennå.(8%) 28
Jeg skal ta den.(7%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Barn har mindre utviklet immunforsvar

- Sønnen min på 22 måneder ble vaksinert på helsestasjonen for to uker siden, men her sa de ikke noe om at han må vaksineres igjen. Må jeg vaksinere ham igjen, spurte en person i nettmøte på NRK.no, i slutten av forrige måned.

Overlege ved FHI Karin Rønning svarte da:

- Generelt anbefales det at barn under 10 år gis to doser av vaksiner, fordi barn har et mindre utviklet immunforsvar. Vurdering av behov for dose nummer 2, for hvem, er under vurdering både i Norge og i andre land.

Nå sier altså myndighetene at det er tilstrekkelig med én dose.

Forkjølelse, influensa eller svineinfluensa?

Mer ubehag med vaksine nr. 2

I tillegg viser data at dose nummer to gir noe mer feber og lokalreaksjoner hos små barn. Derfor endres nå anbefalingen til å være én vaksinedose for alle unntatt personer med nedsatt immunforsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For dem som allerede er vaksinert med to doser, vil endringen i anbefalingen ikke ha noen betydning, presiser myndighetene.

- Myndighetene følger fortløpende med på resultater fra kliniske studier, og eventuelle oppdateringer i anbefalingene skjer på grunnlag av disse. Dersom det på et senere tidspunkt skulle vise seg å være nødvendig med en vaksinedose til, vil myndighetene gå ut med ny informasjon om dette, står det på Pandemi.no.

Les også: Slik nyser du riktig

Vaksinetilbud fortsetter

Er du blant dem som ikke har tatt vaksine ennå? Det er ennå ikke for sent.

- Vi mener et tilbud om vaksinasjon bør opprettholdes et godt stykke ut over vinteren. Det vil alltid komme noen etternølere. Og fordi det kan oppstå økt etterspørsel igjen senere hvis det skulle komme en ny influensabølge, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen til Aftenposten.no.

Bør friskuser vaksinere seg?

Innen utgangen av uke 50 var nesten 2,9 mill doser distribuert til kommuner og helseforetak. I løpet av uke 51 planlegges det å sende ut 200.000 flere doser. Når disse er mottatt, skal alle kommuner og bydeler ha fått vaksiner til minst 57 prosent av innbyggerne, skriver Pandemi.no