En tuberkulosefri verden

I dag er det verdens tuberkulosedag, en sykdom som øker i omfang verden over.

Publisert
Sist oppdatert

Tuberkulose rammer ni millioner mennesker hvert år, og to millioner dør av sykdommen årlig, anslår Verdens helseorganisasjon. Forekomsten av sykdommen øker med en prosent i året, til tross for at sykdommen kan forebygges og behandles.

Årets tema for dagen er Actions for life - Towards a world free of tuberculosis.

Temaet er det samme som StopTBs globale plan. StopTB er en internasjonal organisasjon, og de har som mål å få en tuberkulosefri verden innen 2050. Et mer kortsiktig mål, er å halvere forekomsten og dødsfall i forhold til 1990-nivået før 2015.

I Norge er det få som rammes av tuberkulose. I 2004 ble 302 personer smittet av sykdommen, skriver Folkehelseinstituttet. Blant disse var 63 personer norske, og 79 prosent var født utenfor Norge. Siden 1977 har det vært en kraftig nedgang i antall nordmenn som får sykdommen.

Blant de syke norskfødte, var fem personer under tjue år. Fire av disse var annengenerasjons innvandrere, og tre av dem av antatt smittet i foreldrenes opprinnelsesland. Den femte var en uvaksinert tiåring.

Grunnen til at dagen i dag er valgt ut som tuberkulosedagen, er at Robert Koch erklærte at han hadde isolert tuberkelbasillen som er årsaken til sykdommen.24.mars 1882.

Tuberkulose er en infeksjonssykdom, og den smitter ved dråper fra hoste.

 

Mozon, 24.3.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer