En skjult kvinnesykdom

Noen kvinner har store plager med hyppig vannlating og store smerter over blæren. Hvis det ikke finnes bakterier i urinen, kan diagnosen være såkalt smertefullt blæresyndrom. Diett er ofte god behandling.

Smertefull blære - en skjult kvinnesykdom

Noen kvinner har store plager med hyppig vannlating og store smerter over blæren. Hvis det ikke finnes bakterier i urinen, kan diagnosen være såkalt smertefullt blæresyndrom. Diett er ofte god behandling.

Av Hanna Hånes

- Vi kjenner ikke årsaken til smertefullt blæresyndrom. Dette er en direkte oversettelse fra engelsk, painful bladder syndrome. I norsk fagspråk kalles lidelsen interstitiell cystitt. Diagnosen er vanskelig å stille, og den fastslås som regel etter at pasientene har hatt plagene i minst seks måneder, sier lege Bernt Rognlien.

Han forklarer at det er slimhinnen inne i blæren som er dårlig. Når urologer undersøker blæren innvendig ved forsiktig å blåse den opp og titte med en innvendig kikkert, et skop, kan de ofte se ørsmå blødninger i slimhinnen. Slimhinnen har små hull , den lekker. En eller annen immunreaksjonen har trolig forårsaket forandringene. Den skadede slimhinnen gir smerter.

De som er verst rammet, må late vannet hvert kvarter hele døgnet. De kjenner brennende smerter over blæren. Man kan også ha smerter i bekkenet, i selve urinrøret og i skjeden. Man har ofte plager i bil og fly, på grunn av sittestillingen.

Ibux og Aspirin gjør vondt verre
Det er flest kvinner som får smertefullt blæresyndrom. Mange tror først de har fått urinveisinfeksjon eller blærekatarr, for symptomene ligner. Men ved smertefullt blæresyndrom er det ikke bakterier i urinen, og det lindrer i stedet for å svi når man later vannet.

Smertestillende midler som Ibux og forskjellige acetylsalisylsyrepreparater (Aspirin og lignende) gjør vondt verre fordi de irriterer slimhinnen. Man blir også verre av å bruke vitamin C og tranebærsaft, som mange ellers bruker mot urinveisinfeksjon.

Diett hjelper ofte

Flere forskjellige dietter finnes. Prinsippet er at man skal unngå at urinen blir sur, og man skal unngå stoffer som irriterer slimhinnen i blæren. Fruktsyrer øker ofte plagene. Den eneste frukten som man kan spise uten plager, er oftest pære. Også tomat og banan skal unngås. Matvarer som inneholder acetylsalisylsyre må også unngås. Les mer om dietten .
Litt bakepulver, en halv til en teskje i et halvt glass vann, kan lindre svien over blæren. Bakepulver eller bikarbonat gjør at urinen ikke blir sur.

Rognlien legger til at noen kan ha nytte av antihistaminer, som ellers brukes mot allergi.

- Hvor hyppig er denne lidelsen?

- Vi vet ikke sikkert. Trolig er det mange som får feil diagnose, at man får diagnosen blærekatarr eller bekkenløsning i stedet for interstitiell cystitt. Basert på amerikanske tall er det i Norge anslagsvis inntil 10 000 kvinner som lider av interstitiell cystitt, men trolig bare et fåtall av disse har fått en korrekt diagnose, sier Rognlien.

mozon.no 06.11.2001.