Spar og du får det du ønsker deg. Foto: Colourbox.com
Spar og du får det du ønsker deg. Foto: Colourbox.comVis mer

En romsligere februar

Spar slik at du kan unne deg litt ekstra i slutten av måneden.

Februar kan være en tøff måned økonomisk - med flere store regninger som forfaller. DinSide har samlet en del tips til hvordan du kan leve smart i en trang måned.

Følger du disse rådene, kan det til og med hende du har penger igjen i slutten av måneden. Kanskje kan du unne deg en liten overraskelse i slutten av måneden som lønn for strevet.

Spar deg rik

Sett deg ned på søndag og planlegg hva du skal kjøpe inn for uken. På mandagen kjøper du inn alt av mat og andre artikler du kommer til å trenge i uken som kommer. Trikset er å handle inn bare en dag i uken, på denne måten kan du spare masse penger på å ikke stikke innom butikken hver dag etter jobb eller skole, det er ofte da du har lyst på mer enn du egentlig trenger. Rema 1000 er et smart alternativ om du skal handle inn mye mat.

Har du tips så del dem gjerne med andre lesere og oss på DinSide nederst i kommentarfeltet på siden.

Start dagen med å spare

La oss starte når du står opp. Flere har det kaldere på rommet om natten enn om dagen, og gleder seg til den varme gode dusjen med en gang de har stått opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsett med den gode, varme dusjen om morgenen, men det kan lønne seg å bruke maks fem minutter i den varme oasen. Du rekker det du skal, og sparer penger. Når du så kommer tilbake til rommet, kan det være lurt å holde temperaturen nede, ikke skru opp ovnen. Tull deg heller inn i en god morgenkåpe og trakt deg litt hjemmelaget kaffe for å ordentlig få varmen.

Det kan nemlig lønne seg å lage kaffe hjemme. Det har vist seg at du kan spare hele 10.000 kroner i året på å trakte kaffen selv. Nå kommer dette an på hvor du kjøper den og hva du har oppi koppen, men det lønner seg uansett å trakte sin egen kaffe. Den kan ofte være like god som kjøpekaffe.

Tips:
En god kopp kaffe:
Bruk alltid kvalitetskaffe, og beregn ca. 60 gram kaffe per liter vann. Bruk kaldt, friskt vann. Kaldt vann er syrerikt, og fremmer de fine smaks- og aromastoffene i kaffen.

Arabisk kaffe?
Du trenger kokmalt kaffe og knust kardemomme. Kok deretter vannet og ha i kokmalt kaffe blandet med kardemomme. Beregn cirka halvannen teskje kardemomme per kaffekopp. La kaffen koke og ta den vekk fra platen. Gjenta denne prosessen fem ganger. Ta deretter kaffekjelen vekk fra platen å la gruten synke. Serveres i små kaffekopper.

Det er mange forskjellige kaffesmaker ute i verden, stæsj opp din hjemmelagde med noe nytt. Finn oppskriftene på nett, eller sjekk ut hvilket utvalg din nærmeste kaffebar har.

Lær ungene din om penger

Lunsjtider

I stedet for å kjøpe mat i lunsjen kan du smøre med deg en matpakke hjemmefra. Dette sparer du mange hundre kroner på i uken. Du kan gjøre mye ut av matpakken, det trenger ikke naturligvis være den kjedelige brunostpakka.

Tips:

 • Ha med frukt.
 • Lag en deilig salat fra middagsrestene dagen før.
 • Ta med ferskt pålegg direkte fra pakningen og smør det først på når du kommer på jobb.
 • Ha maten i en fiffig matboks.
 • Prøv å få med kollegaer på ordningen, dere kan jo ha med dere litt forskjellig hver, så kan folk bytte litt og dele.

Spis sunt på budsjett

Når du kommer hjem og skal lage middag, er det smart å lage mer enn du/dere trenger den aktuelle dagen. Da kan du fryse ned ferdige måltider til dager du har dårlig tid. Slik sparer du både penger og tid. Det skal vise seg at det både kan bli sunnere og billigere å lage maten hjemme. Et godt tips er å følge med på hvilke butikker som har de gode tilbudene den uken du skal kjøpe inn, så langt du ikke må bruke mye mer bensinpenger, kan du spare masse på å holde deg oppdatert.

Spis mindre - husk mer

Tren gratis

Det er mange som trener etter jobb. De fleste er medlemmer på treningssentre. Dette er ikke den eneste måten å trene på, men det er en av de dyreste. Det er muligheter for å jogge ute i det fri også om vinteren, hvis du klær deg godt og har brodder under skoene. I tillegg finnes det mange skimuligheter, hvorfor ikke oppleve naturen når Norge omfavner deg i den.

Dra ut om sommeren også, da har du flere muligheter enn om vinteren. I stedet for å gå på et svett, overfylt treningsstudio. Løp i parken, gå turer i marka og svøm i sjøen. Flere treningssentre gir deg muligheten til å fryse eller stoppe treningsabonnementet i sommermånedene. Betalte du kanskje 500 kroner i måneden før, betaler du null om du bruker naturen.

Tips:

 • Gå på ski/ truger.
 • Ta deg en klatretur i fjellet, eller en vanlig gåtur.
 • Svøm i sjøen.
 • Jogg langs stranden, i skogen eller langs turløyper.
 • Ta sykkelen til hytta. Du får bedre trening jo lenger unna hytta er.

"Naturlig" trening er også ofte en hjelper psykisk, mange opplever å føle en indre ro når de går langs stiene i skogen, eller svømmer i elven utenfor hytta.

Tolv bud til bedre økonomi

Hold temperaturen

Når du endelig er hjemme fra jobb og trening, kan det være godt å slappe av i stuen, pass derimot på strømforbruket. I hovedsak er det to store grep du bør ta for å kutte strømregningen din, det er å gå fra ovner som bruker strøm til ovner som bruker ved, det er litt mer jobb, men gir en hyggeligere atmosfære. Har du peis i boligen din kan du ta med deg partneren din og varme deg foran peisen med han/henne. Det andre er å undersøke hvilken strømleverandør som er rimeligst for deg. Du kan spare en hel del på dette.

Sjekk - og bytt - med DinSides Strømkalkulator

Tips:

 • Skru ned alle ovnene i huset ditt til 20 grader. Dette skal du spare flere tusen kroner på i året.
 • Om sommeren kan du skru av alle ovnene når det er god temperatur ute. Det er ikke vits å fyre for rottene.
 • Kjøp inn litt ekstra pledd og puter, ikke bare ser det flott ut, det gir varme og koselig atmosfære i tillegg.
 • Kjøp levende lys, de varmer opp rommet mer enn du tror. De gir også en ro i en ellers så travel hverdag.
 • Kjøp gode tøfler som varmer godt på beina.
 • Innstaller sparedusj og sparepærer.

Handle billigere

Trenger du litt ekstra ting i løpet av uken og måneden kan det være lurt å dra og handle i butikker hvor de selger billige varer.

 • Mannen i huset liker duppeditter og ting. Det kan være lurt å stikke innom lavpriskjeder som Claes Ohlson, trenger du ordentlig verktøy, dra et annet sted!
 • First Price og andre billige matalternativer kan være en erstatter for orginale matvarer, vi har testet ut påleggene for deg.

Bruktbutikker som Fretex og Uff kan være en sparsom løsning.
Sjekkliste for brukte klær:

 • Lukt på klærne
 • Sjekk at gule flekker under armer ikke finnes, dette er nemlig svært vanskelig å vaske bort, se også etter andre flekker

 • Prøv klærne, de hadde annerledes fassonger før i tiden.

 • Sjekk sømmer og strikker, sjekk at knapper sitter og glidelåsen glir.

 • Sjekk at hæler og skosåler ikke er ødelagte.

På fest? - Alkohol og klær

Når helga kommer tar du deg kanskje en fest? Klestipsene våre gjelder for det meste jenter. De fleste kjøper et nytt antrekk for hver gang de skal på fest, det kan lønne seg å ha noen basisfestplagg i skapet.

Tips - klær:

 • Den lille sorte, som alltid er en slager.
 • Enkle og klassiske antrekk som du kan sprite opp hver gang med forskjellige smykker, sko, strømpebukser, tights, sjal/skjerf, sminke og andre detaljer som passer til. Bytt ut fargene og prøv deg frem.
 • Aldri kjøp festklær på tilbud, den sesongen er forlengst over. Svart silkekjole hører vinteren til og ikke sommeren.
 • Kjenner du de rette folkene, eller ber om innbydelse, kan du bli med på lanseringsfester og få "goodybager" som ofte inneholder kremer, sminke osv.

Tips - alkohol:

 • Tuborg er billigere enn Ringnes. Det går an å prøve en annen ølsort en måned. Kanskje du til og med begynner å like den.
 • Det finnes vin på Vinmonopolet til en rimelig penge.
 • Du kan blande drinker selv. Da går det an å spleise på alkoholen med noen du kjenner også.
 • Ha vorspiel hjemme før du drar på byen, du sparer masse penger på å kjøpe alkohol i butikken i stedet for utesteder.
 • Har du vorspielet hjemme er det ofte folk glemmer igjen alkohol som du kan dra nytte av ved neste fest.

Tips - smart å vite

 • Ikke spander på andre når du ikke har penger selv.
 • Ikke snylt på andre selv om du ikke har penger selv, drikk ikke alkoholholdige drikker, eller kjøp en-to drinker og hold på disse utover kvelden med vannpauser.
 • Gå i stedet for å ta taxi eller betale for trikk/buss, til utesteder og vorspiel så langt det er mulig.
 • Gå hjem, du blir kvitt promillen, slipper taxipenger og får en bedre dagen derpå.
 • Dra på utesteder uten covercharge.

Røyker du?

Røyking er helseskadelig, det plager mange rundt deg og det er DYRT!

Du kan spare mange tusenlapper i året på å kutte ut røykingen. Invester i et godt Si-nei-til-røyken-kurs og stump røyken en gang for alle. Slik sparer du deg både økonomiske- og helsemessige bekymringer.

Er du derimot en hardbarka røyker og nekter å slutte er det lurt å kjøpe med seg noen ekstra kartonger med røyk når du er ute og reiser. Røyk er langt billigere i andre land enn i Norge.

Impulsshopper du?

Folk som bor i byen har en lei tendens til å stikke innom en klesbutikk mens de venter på trikken på vei hjem fra jobb. Gå fra jobben så du rekker trikken akkurat, da slipper du den unødvendige turen innom butikken.

Emelie Hansen (20) sløste bort 100 000 i året på sine uvaner.

Ikke vær lei deg

Sløser du?

Har du funnet ut i løpet av denne saken at du sløser en del kan du sjekke akkurat hvor mye ved hjelp av DinSides Sløsekalkulator.

Så har vi endelig kommet helskinnet frem til slutten av måneden hvor vi nå forhåpentligvis sitter igjen med en ekstra slant i lommeboken. Hva skal vi gjøre med den? Spare den? Til hva? Nå har du vært så flink at DinSide synes du skal ta turen i den butikken du har siklet på, i tankene, gjennom hele måneden og kjøpe deg det du vil. Du fortjener da det nå!

Er du gjerrig?