Farlig i New York.
Farlig i New York.Vis mer

En politimann i hver bil?

Det er blitt helt Texas i Oslo, men i Texas kjører politifolkene patrulje alene.

Det er ikke bare på film. Vi har selv blitt stanset av trafikkpolitiet i USA, en enslig mann i en lang bil. Vi har forøvrig blitt stanset av enslige politifolk i Norge også, men da sitter de på motorsykkel. Når de kjører bil, må de derimot være to.

- Det er en jobb i seg selv å kjøre bil i Oslo, sier leder av Oslo Politiforening, Arne Jørgen Olafsen. - Det er hensiktsmessig at én kjører, mens den andre skjøtter sambandet og observerer. To politifolk har også lettere for å bli hørt i retten enn én. Endelig er det hensynet til personellets sikkerhet. I USA er politiet bevæpnet.

I London patruljerer stadig bobbyene alene i gatene. Når så du sist en enslig polititjenestemann patruljere i Oslo?

- Men i London har de neste politimann 100 meter unna. I Oslo går vi også ofte én og én i gatene når vi har en kollega i nærheten. Vi parkerer bilen og møtes ved Nationaltheatret. Fredag og lørdag kveld er det direkte farlig å gå alene i Oslo sentrum. Men søndag formiddag går vi alene.

I sommer overvar vi en åstedsgranskning i en butikk der det hadde vært innbrudd. Det var hyggelig at åstedet i det hele tatt ble undersøkt, men den ene politibetjentens jobb besto i å holde lommelykten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På et åsted er det mange ting å gjøre. Sikre spor, ta fotografier, måle opp. Det er betryggende å være to, særlig når man skal vitne i retten etterpå.

Jeg var en gang innkalt som vitne i en straffesak og fikk med selvsyn se at de manglende skrivemaskinferdighetene i politiet ikke var noen myte. Skriver dere bedre idag?

- Vi har jo fått data etterhvert, og skjemaer hvor mye er forhåndsutfylt Vi slipper å skrive de samme personalia flere ganger. Det å håndtere tastaturet blir det gitt opplæring i på Politiskolen. De har nå obligatoriske skrivemaskinkurs.

Alternativet å bruke skrivehjelp, slik man gjør i mange andre yrker. Vi har nå en forsøksordning med å ta vitneavhør opp på bånd og ha egne folk til å skrive dem av.

Ville man ikke kunnet få dobbelt så mye ut av politistyrken om den hadde vennet seg til å jobbe alene?

- Som en hovedregel mener jeg at en politipatrulje består av to personer. Men jeg ser hva du mener og er absolutt innstilt på å diskutere effektiviteten i politiarbeidet.

I Justidepartementet treffer vi byråsjef Tom Søreide i Politiavdelingen. Han sier at man har diskutert slike ting, blant annet i forbindelse med bemanningsplanene i politiet. Men det er aldri tatt opp på en bred front, og i praksis har fagforeningene vetorett.

Også Søreide legger vekt på sikkerheten til polititjenestemennene.

Men Oslo politikammer søker etter 400 stillinger for å bekjempe kriminaliteten i byen. Det kan høres mye ut, men Søreide forteller at å holde én politibil med to personer i på døgnkontinuerlig vakt krever 16,4 årsverk, når man tar hensyn til skiftarbeid, ferieavvikling, kursvirksomhet og sykdom.