En myk start på livet

Nærkontakt med mor de første timene etter fødselen stimulerer barnet til å ta brystet, og gir et friskere barn med sterkere immunforsvar.

Det er Dr. Mary Price ved University of Salford som sier at mødre bør nekte når sykehuspersonale forsvinner med babyen rett etter fødselen, særlig etter keisersnitt.

Hun mener mødre bør ha hudkontakt med barnet sitt den første timen etter fødselen. Denne "gylne timen" beroliger barnet, forsterker immunforsvaret, reduserer barnets adrenalin etter fødselen, forbedrer barnets hjerterytme og forenkler ammeprosessen, skriver Daily Mail.

På denne måten vil barnet også raskere få en penere hudfarge og det vil i løpet av noen minutter slutte å gråte.

Leger anbefaler kvinner å la morsmelk være den eneste maten til barnet de første seks månedene.

Selv om det er vanlig å la mor og barn få ti minutter med hudkontakt etter fødselen, er ikke dette tilstrekkelig nok til å binde mor og barn tettere sammen.

- Jeg ønsker at jordmødre i England skal lære seg fordelene ved å la barnet være hos moren sin mye lenger, sier Price.

Det er viktig med en umiddelbar vurdering av babyens tilstand etter fødselen, men dette er noe en erfaren jordmor raskt kan gjøre bare ved å se på barnet, og uten å måtte fjerne barnet fra moren, hevder doktoren.

Price synes vordende mødre burde få mer informasjon om viktigheten av å ha hudkontakt med barnet sitt, og om hvilke helsegevinster dette kan gi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ullevål universitetssykehus er et mor-barn vennlig sykehus og lar barnet ligge på morens bryst i 1-2 timer etter fødselen, som gir babyen tid til å søke etter brystet. Jordmødre ved sykehuset legger imidlertid til at ikke alle mødre er i form til dette, men at de ikke skal ha dårlig samvittighet av den grunn. Da er det vanlig å få faren til å kle av seg på brystet og legge barnet der.

Store fordeler
Andre institusjoner er også positive til denne metoden.

The Royal College of Midwives (RCM) påstår at det kan være svært fordelaktig å binde mor og barn på denne måten, men at det per i dag ikke finnes noen regler på hvor lenge en baby bør ha hudkontakt med sin mor.

UNICEFs mor-barn-vennlig initiativ er klar på at en god måte å knytte sterke bånd mellom mor og barn samt gjøre amming enklere, er med hudkontakt mellom mor og barn.

Dr. Price sier det er stor forskjell på hvordan sykehus praktiserer dette i England.