En million har munnsykdom

Har du oppdaget mystiske sår og blemmer i munnen? Munnskold rammer en av fire nordmenn og førjulstiden er aller verst.

Symptomene er kraterlignende hull på innsiden av underleppa, sviende blemmer på tunga og sår i ganen.

Mer enn en av fire nordmenn er rammet av den forholdsvis ukjente sykdommen munnskold, Det betyr at over en million nordmenn lever med plagene, viser en undersøkelse foretatt av Norstat.

Unngå sterkt og syrlig
- Man får stor grad av intoleranse for mat. Det kan være svært smertefullt å drikke juice eller spise sterkt krydret mat eller geitost, sier overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Cato Mørk.

Ifølge tannlege Stian Kanestrøm vet vi ikke helt årsaken til at munnskold oppstår. Men vi vet at det er kroppen selv som setter i gang og lager sårene - ikke et virus eller en bakterie.

- Ofte oppstår sårene når immunforsvaret vårt er belastet på en eller annen måte, som ved forkjølelse, influensa eller stress, forklarer Kanestrøm som jobber på Tannlegen på Aker Brygge.

Det betyr at førjulstida som er proppfull av både stress og sterk mat og drikke, er høytid også for munnplagene.

Klarer ikke spise
Mona Hellund har slitt med munnskold i mer enn 15 år, og frykter mer hva som skjer når roen senker seg i romjula. For henne kommer utbruddene som regel like etter en stressende periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da får jeg gjerne fem-seks sår på størrelse med lillefingertuppen og ”frynsete” tunge, forklarer Hellund.

I perioder er munnsårene så hemmende at hun nesten ikke klarer å snakke eller spise.

- Det er veldig smertefullt og slitsomt, forteller hun.

Bytt tannkrem
Det eksisterer ingen mirakelkur mot sårene og blemmene. Flere tannleger anbefaler imidlertid en kombinasjon av tannkremen Zendium og urtepreparatet og multivitaminet LongoVital.

- Enkelte reagerer mer hvis de bruker tannkrem med såpestoffer, så Zendium kan være et bra alternativ. Ellers mener flere forskere at LongoVital kan være med på å forebygge sykdommen. Generelt er det viktig å styrke immunforsvaret sitt på ulike måter, sier Kanestrøm.

I forskjellige diskusjonsforum på nettet, finnes det også mange råd mot plagene. De inkluderer å smøre på smøre på vademecum eller Tea Tree Oil, mentolatum eller brulidin-salve. Noen anbefaler også en ekstra dose c-vitamin eller å skylle sårene med pyrisept.

Legene kaller munnsårene "aftøs stomatitt". Vil du vite mer om sykdommen? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 14.12.2006