En milliard med høyt blodtrykk

Nesten 1 milliard mennesker i verden har høyt blodtrykk. Nå slår ekspertene alarm.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten en milliard mennesker verden over har høyt blodtrykk, og i tillegg vil over en halv milliard flere få høyt blodtrykk innen 2025, ifølge ekspertene. Og dette er ikke bare et problem for den vestlige verden, der overvekt er et problem. Også i deler av Afrika og store deler av Asia begynner høyt blodtrykk å bli vanlig.

Slik kan du få ned blodtrykket:

Tallene viser at høyt blodtrykk alene har ansvaret for millioner av dødsfall knyttet til hjerte- og karsykdom. Likevel får ikke høyt blodtrykk like mye oppmerksomhet som for eksempel fugleinfluensa får, selv om den så langt har drept færre enn 200 mennesker, skriver Yahoo Health.

Den kommende krisen

Dr. Jan Östergren ved Karolinska universitetssjukhuset har sammen med eksperter fra London School of Economics og State University of New York kartlagt det de kaller den kommende krisen av høyt blodtrykk. Rapporten er den første i sitt slag om den globale virkningen av høyt blodtrykk.

Høyt blodtrykk er en ledende årsak til slag og nyresvikt. Det spiller også en rolle for blindhet og demens. Pasienter oppdager sjelden symptomer før organene allerede er skadet.

Les også: Slik måles blodtrykket:

Verdens befolkning blir eldre og fetere, noe som tyder på en kontinuerlig økning i blodtrykksproblemer. Rapporten viser til verre nivåer av for høyt blodtrykk i mye av Vest-Europa enn i USA. Men det største hoppet ventes i utviklingsland og land som går mot vestlige vaner, advarer rapporten, som er sponset av blodstrykksmedisinprodusenter.

- Går ned

Avdelingsoverlege Tor Ole Klemsdal ved Ullevål universitetssykehus sier den svensk-amerikanske rapporten må tas på alvor.

- Høyt blodtrykk har kanskje blitt så vanlig at det har blitt litt utrendy. Røyk og kolesterol har fått mye velfortjent oppmerksomhet en lang stund, og antall hjerteinfarkt har dermed gått ned. Men vi må holde fast på at blodtrykkskontroll er viktig for å redusere hjerneslagtilfellene i befolkningen. Det kan være mye verre å bli rammet av hjerneslag enn av hjerteinfarkt, fordi det er vanskeligere å behandle, sier Klemsdal til Mozon.no.

40-års-undersøkelsen i Norge tyder på en tendens til at antall personer med høyt blodtrykk går ned, ifølge Klemsdal.

- Vi er litt usikre på hvorfor, men ser man i forhold til for 60 år siden var saltinnholdet i kosten mye høyere enn nå. For mye salt er en viktig risikofaktor for høyt blodtrykk, sier han.

- Motsatt kan du si at det økende problemet med overvekt vil danne grunnlag for at flere mennesker kan få plager med for høyt blodtrykk. Vi vet ikke helt hvor dette vil gå fremover, men foreløpig er det ingen trend til økning for den totale befolkningen i Norge, sier han.

Ekspertene er unige om BMI er den beste måten å måle overvekt og fedme på. Les mer her:

- Det er viktig å huske på at ikke alle med litt høyt blodtrykk trenger medisin, men noe justering av livsstil, understreker Klemsdal.