En klem for livet

Nå er det bare å klemme til, for en skikkelig kos kan gi deg bedre helse. En god klem kan til og med redusere risikoen for hjertesykdommer, mener forskere.

Nå har vi nok en god unnskyldning til å klemme litt ekstra på hverandre. For ikke bare er det hyggelig, varmt og deilig, men det er også svært sunt med slik kroppslig kontakt.

To amerikanske forskere ved University of North Carolina står bak studien, med 38 par i alderen 20-49 år, melder den danske avisen Berlingske.

Alle testpersonene satt først og hvilte for seg selv i ti minutter. Deretter fikk parene være sammen i ti minutter, og ga hverandre en god 20 sekunder lang klem på slutten. Etter klemmen ble parene separert igjen, og satt og hvilte hver for seg i ytterligere 10 minutter.

Er det ekte kjærlighet mellom deg og partneren din? Ta testen her!

Mindre angst og bedre helse
Blodprøver som ble tatt etter både den første og siste hvilepausen viste at begge partene hadde høyere nivåer med hormonet oxytocin etter klemmen.

Oxytocin er også kjent som kjærlighetshormonet, som skaper en følelse av fred, ro og fysisk avspenning. Parene som viste mer kjærlighet overfor hverandre hadde høyere nivåer av dette hormonet enn resten.

Oxytocin har også flere gode virkninger som at det senker angstnivået, høyner smerteterskelen, forbedrer immunforsvaret, senker blodtrykket, øker næringsopptaket og virker gunstig på våre evner til problemløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at flere kvinner dør av hjertesykdom?

Best for kvinner
Forskerne oppdaget at det var spesielt hos kvinner av blodtrykket sank og at de hadde lavere nivåer med stresshormonet kortisol. Kvinner har med andre ord størst helsegevinst av klemmingen.

Senket blodtrykk og færre stresshormoner betyr mindre risiko for hjertetrøbbel.

Så neste gang du føler deg stresset får du kaste deg over din nærmeste kollega og be om en klem!

Vet du at et knust hjerte kan drepe deg

Klemmer du?

Hvor ofte gir du noen en klem? (Avsluttet)
Hver dag! Og jo flere ganger jo bedre.(54%) 200
En gang i blant, men ikke hver dag.(33%) 123
Ikke så ofte. Jeg er ikke så glad i nærkontakt(12%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.