Om lag en halv million nordmenn er plaget av migrene.  Foto: colourbox.com
Om lag en halv million nordmenn er plaget av migrene. Foto: colourbox.com Vis mer

En hodepinetablett er nok

Dropp dyr migrenemedisin, råder eksperter.

En omfattende kanadisk undersøkelse viser at en alminnelig hodepinetablett skal være like effektivt som dyr migrenemedisin. Det melder danske Politiken.

Les også: Dette gir oss hodepine

Dersom du kjenner at et migreneanfall er på vei, bør du ifølge forskerne bak studien eksempelvis ta Aspirin, helst i form av en brusetabletter.

Samme effekt til billigere pris

Forskerne påpeker at effekten av disse skal være like god, og det til en langt lavere pris.

På bakgrunn av undersøkelsen går nå en dansk ekspertgruppe fra Sundhetsstyrelsen ut og råder migrenepasienter til å droppe de dyre legemidlene mot migrene, for heller å satse på de billigere og reseptfrie variantene, som inneholder acetylsalicylsyre.

Les også: Enkel behandling av hodepine

Undersøkelsen viser at såkalte triptaner, som er spesifikt rettet mot behandling av migrene, generelt ikke er mer effektive enn alminnelige smertelindrende og reseptfrie legemidler som koster langt mindre. Og den danske Sundhetsstyrelsen legger til følgende argument i sin oppfordring:

Reagerer forskjellig

"Fra tysk hold ble det i 2007 anbefalt at acetylsalicylsyre som brusetabletter bør være førstevalg ved medisinsk behandling av migreneanfall, og vi slutter oss til denne anbefalningen".

Har du migrene? Test deg selv her

Acetylsalicylsyre er et virkestoff som finnes i en lang rekke smertestillende og reseptfrie legemidler. Blant de mest kjente er Aspirin, Kodimagnyl, Magnyl og Albyl.

Sundhetsstyrelsen understreker imidlertid at migrenepasienter reagerer forskjellig på ulike preparater, og at enkelte pasienter kan ha nytte av behandling med triptaner.

Ifølge Norges Migreneforbund er rundt 500.000 nordmenn plaget med migrene. Av disse har 30 prosent så alvorlig migrene at de jevnlig er borte fra arbeidet og har forringet livskvalitet.